Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης και ότι οι αποφάσεις για το θέμα πρέπει να ληφθούν σύντομα για να αποφευχθεί μία μετάδοση της κρίσης. "Για μένα σήμερα η Κύπρος είναι συστημική", τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro εννοώντας ότι παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, οι οικονομικές δυσχέρειες της χώρας απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.

"Οι τράπεζές της έχουν σημαντικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και οι αγορές παρακολουθούν από κοντά την Κύπρο. Σε περίπτωση εκτροπής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης… μάς χρειάζεται μία απόφαση σύντομα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη", λέει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η Γερμανία έχει υπενθυμίσει επανειλημμένως ότι ο συστημικός κίνδυνος αποτελεί προϋπόθεση για την παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού προς βοήθεια μίας χώρας σε δύσκολη οικονομική θέση.

"Αρχικά, πρέπει να επαληθεύσουμε αν η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Είναι μία από τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας", εξηγούσε τον περασμένο μήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Κατά την άποψη του Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου πρέπει να περιορισθεί και η χώρα "πρέπει να διευθετήσει το πρόβλημα της υποψίας για ξέπλυμα κεφαλαίων". Κάνοντας δε ένα άνοιγμα προς τη Λευκωσία, ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού μηχανισμού αναφέρεται στη δυνατότητα να ληφθούν υπ΄όψιν τα προσδοκώμενα κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρεται επίσης στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη ζώνη του ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες: "Η Ιρλανδία βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση", λέει.

Για την Ελλάδα, θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος", προσθέτει και τονίζει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι "η διακοπή των μεταρρυθμίσεων" στη χώρα αυτή "όπου ο πληθυσμός υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής".

Πηγή