Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Προσεκτικά συντονισμένη επιχείρηση για την προσέλκυση εφοπλιστών πραγματοποιεί η κυβέρνηση με πρώτο βήμα την παρουσίαση την επόμενη Πέμπτη στην Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών αλλά και παραγόντων της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής της πολιτικής της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας.
Στόχος είναι η ανάδειξη του Πειραιά ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου και η αύξηση των εισροών ναυτιλιακού συναλλάγματος κατά 12,7 δισ. επιπλέον των 13,3 δισ. που μπαίνουν τώρα κάθε χρόνο στην οικονομία από την ποντοπόρο.
Οδηγό αποτελεί σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ για την ποντοπόρο και την συνεισφορά της στην εθνική οικονομία η οποία έγινε με παραγγελία του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την περίοδο που διετέλεσε επικεφαλής του πριν δηλαδή το προηγούμενο καλοκαίρι οπότε και υπουργοποιήθηκε.
Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε άμεσα το πράσινο φως στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οποίο αναμένεται να επικοινωνηθεί δυναμικά στην ελληνική εφοπλιστική κοινότητα την ερχομένη Πέμπτη.
Μεταξύ άλλων περικόπτονται οι 34 υπογραφές και ο ανάλογος χρόνος που απαιτούνται σήμερα στην ελληνική γραφειοκρατία για τη νηολόγηση ενός πλοίου στην ελληνική σημαία σε λιγότερες από 10 υπογραφές και υποπολλαπλάσιο χρόνο. Πάγιο αίτημα της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών και αυτονόητο στη σημερινή πραγματικότητα.
Παράλληλα εισάγεται ηλεκτρονική νηολόγηση κάτι που σημαίνει ότι τα περισσότερα θέματα μπορούν να γίνουν από την οθόνη και το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.
Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης που ακολουθεί τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ η δυνητική συνεισφορά της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας σε όρους εγχώριας προστιθέμενης αξίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ, κατά 12,7 δισ. ευρώ υψηλότερη σε σχέση με την καταγεγραμμένη προστιθέμενη αξία, ήτοι επιπλέον ΑΕΠ της τάξης του 5,8% ετησίως εφόσον το πλάνο επιτύχει. Να προσελκυσθούν εδώ δηλαδή όσο περισσότερες διαχειρίστριες ελληνόκτητων ποντοπόρων γίνεται. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δυνητικά περίπου μισό εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας.
Πολύ φιλόδοξοι στόχοι, αλλά όπως λένε ορισμένοι εκ των αισιόδοξων τελευταία στους διαδρόμους του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη ενθυμούμενοι μια παλιά ασιατική ρήση, ακόμα και ο γύρος του κόσμου αρχίζει με ένα βήμα.
Σημαντικό μέρος των επιπλέον θέσεων εργασίας στα πλοία αναμένεται να καλυφθεί από ξένους υπηκόους, εκτός εάν η βαθύτατη οικονομική κρίση αναγκάσει περισσότερους Έλληνες να ενδιαφερθούν ακόμα και για τις ανειδίκευτες θέσεις ναυτικής εργασίας, σημειώνει ο ΙΟΒΕ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δυνητικά οφέλη σε όρους απασχόλησης δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση επί του ελληνικού έδαφος, καθώς το 86% της δυνητικής απασχόλησης αφορά στους κλάδους που προμηθεύουν την ποντοπόρο ναυτιλία (αποθήκευση, διαχείριση φορτίου, συμβουλευτικές, νομικές και λοιπές υπηρεσίες κ.ά.) ή εξυπηρετούν την εγχώρια κατανάλωση των νοικοκυριών (γεωργία, ξενοδοχεία- εστιατόρια, λιανικό εμπόριο, τρόφιμα-ποτά κ.ά.).
Η καταγεγραμμένη συνολική συμβολή της ναυτιλίας για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία και 192 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις πολιτικής της έρευνας που έγινε με τις «ευλογίες» Στουρνάρα είναι σαφείς: «Στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών και γραφείων στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο ώστε να ευνοηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο εντεινόμενης κρίσης, αλλά και στο απώτερο μέλλον. Για το παραπάνω απαιτείται η δημιουργία ενός συγκεκριμένου στρατηγικού πλαισίου πολιτικής στην Ελλάδα το οποίο θα επιτρέπει στην ποντοπόρο ναυτιλία να λειτουργεί ανταγωνιστικά στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς περαιτέρω εμπόδια».
Σε αυτό το μήκος κύματος ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης θα ανακοινώσει ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου την απλοποίηση, βελτιστοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών νηολόγησης πλοίων στην Ελληνική σημαία προκειμένου να διαμορφωθεί το απαιτούμενο πλαίσιο για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην Ελληνική σημαία ώστε να καταστεί η χώρα κομβικό σημείο εγκατάστασης των δραστηριοτήτων των ξένων ναυτιλιακών εταιρειών.
Αυτό θα γίνει με την υιοθέτηση ενός νέου -σύγχρονου μοντέλου εξυπηρέτησης το οποίο συμβάλλει στην απλούστευση των διαδικασιών εξυπηρέτησης και στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (e-Νηολόγιο).
Η ελληνική Ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά. Οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν πάνω από 4.065 φορτηγά πλοία, εκ των οποίων περίπου 3.760 εκτιμώνται ότι είναι ποντοπόρα, σύμφωνα με στοιχεία του IHS Fairplay World Shipping Encyclopedia για το 2012. Σε όρους χωρητικότητας, ο ελληνόκτητος στόλος ηγείται της παγκόσμιας ναυτικής αγοράς με 184 εκατ. τόνους (dwt), ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ιαπωνία.
Τα περισσότερα ελληνόκτητα πλοία, όπως ισχύει και στις περισσότερες χώρες με σημαντικό στόλο, είναι νηολογημένα υπό ξένη σημαία. Επιπλέον ένδειξη της δύναμης της ελληνικής Ναυτιλίας αποτελεί το γεγονός ότι το 52% των εισηγμένων ναυτιλιακών στα δύο μεγαλύτερα (με βάση την κεφαλαιοποίηση) χρηματιστήρια στο κόσμο – NYSE και NASDAQ – έχει Έλληνες ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με στοιχεία από τους πίνακες εισροών-εκροών της Εurostat, οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα από όλους τους κλάδους της οικονομίας (καθαρές εξαγωγές 12,7 δισ. ευρώ το 2009 και 14,5 δισ. ευρώ το 2010), ενώ το 46,9% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών για το 2011 προήλθε από καθαρές εισπράξεις του τομέα μεταφορών (ΤτΕ). Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί κλάδο υψηλής παραγωγικότητας, καθώς σε όρους προστιθέμενης αξίας ανά εργαζόμενο οι θαλάσσιες μεταφορές κατέχουν την υψηλότερη θέση στην ελληνική οικονομία, μετά από τον κλάδο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
Πηγή:www.capital.gr