Απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Mega στην εκπομπή "Ανατροπή", ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό".

"Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, η σχετική υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων καλύπτεται από τη μεγαλύτερη μείωση των πρωτογενών δαπανών", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι "στο έλλειμμα είμαστε εντός των στόχων".

"Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που τρέχουμε τώρα, αν κάνουμε πίσω μπορεί να χρειαστεί", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να παρέμβει, ενώ σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποχωρήσουν οι τιμές κάτι που συμβαίνει ήδη. "Προσπαθούμε να μειώσουμε τις τιμές και οι τιμές πέφτουν, θα έχουμε αρνητικό πληθωρισμό άρα με την πτώση των τιμών θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής", δήλωσε.

Απολύσεις στο δημόσιο

Για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι "είναι ένα ανοικτό θέμα, εμείς δεν θέλουμε απολύσεις", ενώ διευκρίνισε ότι "κανείς δεν μιλά για απολύσεις 25 χιλ. ανθρώπων, αυτοί θα μπουν στη λεγόμενη κινητικότητα για να κατευθυνθούν εκεί που τους έχουμε ανάγκη".

"Μακάρι να μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους"

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους φόρους που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε "μακάρι να μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους" προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τις περικοπές.

"Θα μειώσουμε τους φόρους μόλις μας δοθεί η ευκαιρία και όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι", σημείωσε και πρόσθεσε: "αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θετικό θα μπορέσουμε είτε να μειώσουμε φόρους ή να αυξήσουμε κοινωνικές δαπάνες".

Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει φέτος καθώς "το 2013 κρινόμαστε, είναι η δυσκολότερη χρονιά του προγράμματος", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Φόρος ακινήτων

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται.

"Προσπαθούμε να κάνουμε ένα φόρο δίκαιο, απλό να αφορά περισσότερους πολίτες ώστε να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα", δήλωσε. "Ο καινούργιος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος, θα είναι πάνω σε αξίες και θα απλώνεται πάνω σε περισσότερους πολίτες".

Νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εξάλλου λόγο για ένα "νέο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο θα έχει μικρότερη κατανάλωση και περισσότερες εξαγωγές".

Όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη: "μην βιάζεστε, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, δεν μπορώ να πω πότε θα βγούμε πάλι στις αγορές", είπε. 

Με ανησυχεί η εξέλιξη στην Ιταλία

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξάλλου ότι τον ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ιταλία προσθέτοντας ότι αν η Ιταλία δεν έχει κυβέρνηση αύριο θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

"Η Ιταλία είναι κέντρο και περιφέρεια μαζί στην Ευρωζώνη, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι κάποιο λάθος υπάρχει στην αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα.

πηγή

 

πηγ

Πηγή:www.capital.gr