Του Γιάννη Αγγέλη

Η επανάληψη του ελληνικού παραδείγματος στην Ιταλία μετά το τελευταίο εκλογικό αδιέξοδο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή.

Η προκήρυξη νέων εκλογών -κατά το παράδειγμα του περασμένου Ιουνίου στην Ελλάδα- με διακύβευμα την απειλή για το ευρώ δεν ισχύει για την Ιταλία, καθώς η “απειλή” αυτή την φορά δεν θα αφορά την Ιταλία, αλλά το ίδιο το ευρώ σε περίπτωση που θα έμπαινε σε αμφισβήτηση η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα όμως είναι και “πολιτικά” δύσκολο καθώς η επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας του Τζ. Ναπολιτάνο στην προεδρία δεν του επιτρέπει από το Σύνταγμα να πάρει την πρωτοβουλία διάλυσης εκ νέου του κοινοβουλίου και προκήρυξης εκλογών, στη διάρκεια του τελευταίου “λευκού εξαμήνου” της προεδρίας του, αν κανένας δεν καταφέρει στο μεταξύ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Επιπλέον ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας (κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιταλία στο παρελθόν) δεν μπορεί να στηριχθεί στην άγνωστη πολιτική ποσότητα του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο.

Για τον λόγο αυτό, τόσο στο εσωτερικό της Ιταλίας, όσο και στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωζώνης, σε αλλεπάλληλες επαφές -κάποιες πληροφορίες αναφέρονται ακόμα και μυστικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το τελευταίο 48ωρο- επιχειρείται να διαμορφωθεί η προϋπόθεση για μία “μεγάλη συνεργασία” η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκλογές, αφού πρώτα κατέληγε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μέγεθος της Ιταλίας δεν είναι διαχειρίσιμο από το ESM σε περίπτωση παράτασης της πολιτικοοικονομικής κρίσης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στην ΕΚΤ βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί έστω και προσωρινά η πίεση των αγορών κεφαλαίου. Και αυτό γιατί θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα συνεχισθεί η άνοδος των ιταλικών spreads που φαίνεται να επιβεβαιώνει την πρόθεση των αγορών να δοκιμάσουν τις αντοχές της ΕΚΤ στα όρια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ που έχει εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τώρα…

Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ (την Πέμπτη) ο κ. Ντράγκι θα έχει ξεκαθαρίσει την θέση του όσο αφορά το ΟΜΤ και το ενδεχόμενο κινητοποίησης άλλων “εργαλείων” σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη έναντι της αυξανόμενης πίεσης από τις αγορές κεφαλαίου.

 

Πηγή:www.capital.gr