Γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης στον Ελεύθερο Τύπο, 

Νέο θρίλερ με την κυπριακή ΑΟΖ εκτυλίσσεται από χθες, αλλά αυτή τη φορά τα «σκοτεινά» νέα δεν προέρχονται από την Τουρκία αλλά από τη Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αιγυπτιακού πρακτορείου ΜΕΝΑ η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα, της αιγυπτιακής Άνω Βουλής, ενέκρινε νομοσχέδιο του βουλευτή Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει επανοριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου διότι με την ισχύουσα η χώρα του χάνει δισεκατομμύρια δολάρια!

Ως νομικό επιχείρημα προβάλλεται ότι, δήθεν, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα έπρεπε η Αίγυπτος να παρίσταται στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το 2003, κάτι που δεν συνέβη.

Πρόκειται βέβαια για πρόσχημα και η όλη υπόθεση παραπέμπει σε τουρκικό δάκτυλο. Οι υπόνοιες αυτές επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην Αίγυπτο σύμφωνα με τις οποίες το νομοσχέδιο του εν λόγω βουλευτή προβλέπει νέα οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και την παρουσία στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή της Τουρκίας ως τρίτου μέρους…

Τις πληροφορίες πάντως διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υφίσταται ούτε τέθηκε από την επίσημη αιγυπτιακή κυβέρνηση θέμα αμφισβήτησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων η οποία, όπως είπε, αναφέρεται «σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Ανω Βουλή της Αιγύπτου».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα», ενώ ερωτηθείς περαιτέρω για το συμβάν δεν θέλησε να επεκταθεί αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν με βάση το διεθνές δίκαιο μια χώρα μπορεί να ακυρώσει διεθνή συμφωνία που είχε υπογράψει με άλλη είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ενώ αρνητική ήταν η απάντησή του και για το εάν μπορούν να επηρεαστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η όλη υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, έχει έντονο χρώμα τουρκικής παρασκηνιακής παρέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή δεν ολοκληρώθηκαν μετά από τουρκικές πιέσεις προς το Κάιρο να μη δεχθεί να συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο στη χάραξη. Κατόπιν τούτου οι συνομιλίες δεν προχώρησαν και στη συνέχεια, με την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο. Η πρόσφατη στάση της Λιβύης, η οποία και αυτή απάντησε στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα της ΑΟΖ απαιτεί πολυμελή διαπραγμάτευση (φωτογραφίζοντας συμμετοχή και της Τουρκίας), αλλά και η περίπτωση της Αλβανίας το συνταγματικό δικαστήριο τη οποίας ακύρωσε υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, καταδεικνύει ότι η Αγκυρα κινείται υπονομευτικά για τις ελληνικές θέσεις σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.