Έκτακτη συνάντηση, με αντικείμενο τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Οι εξελίξεις για την Κύπρο θα προέλθουν από την Κύπρο. Εγώ ανέλυσα στον πρόεδρο το τι έγινε στο Eurogroup. Περιμένουμε τις αποφάσεις από την Κύπρο, όμως», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στο θέμα την απορρόφησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από ελληνικό τραπεζικό όμιλο.

Διαβεβαίωσε επίσης πως οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε ανακοινώσει πως η Τράπεζα της Ελλάαδος προχωρά στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική, που συνολικά διαθέτουν περισσότερα από 300 καταστήματα στη χώρα μας και απασχολούν 5.000 άτομα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η συμφωνία του Eurogroup διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν επιβαρύνεται η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να κλείσει η σχετική συμφωνία εάν είναι δυνατόν μέχρι την Τρίτη το πρωί. Από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, ούτε για το ενδεχόμενο αναλήψεων και εκροών. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι όποιοι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός, βγήκαν κερδισμένοι.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό την προεδρία της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

πηγή

σχετικά άρθρα

Γιάννης Στουρνάρας: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα