Σε κατηγορηματική διάψευση της δήλωσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε ο Κύπριος Πρόεδρος. Αναληθή και τα δημοσιεύματα για την πρόταση της Gazprom. Σε κατηγορηματική διάψευση της δήλωσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον φέρουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100,000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δανειστές ήθελαν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, τη μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων. «Η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους , ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση Στυλιανίδη:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον φέρουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100,000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις. Θέση τους μάλιστα ήταν πως μη συμπερίληψη των πρώτων 100,000 δεν θα εξασφάλιζε το απαιτούμενο συνολικό ποσό.

Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές μας ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων. Η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους , ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές.

Η κυβέρνηση με την ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας των καταθετών έχει διασφαλίσει πως η συνεισφορά τους δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια αλλά θα τύχει ανταπόδοσης με την προσφορά τραπεζικών μετοχών και ομολόγων συνδεδεμένων με τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν επίσης δημοσιεύματα για πρόταση της Gazprom για εξαγορά Κυπριακής Τράπεζας.