Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που (ακόμα ελέγχονται και βρίσκονται υπό διασταύρωση) – μάλλον –  δεν θα γίνει, τουλάχιστον  με την γνωστή μεγαλοπρέπεια και την λαμπρότητα των προηγούμενων ετών,  στο Λευκό Οίκο η καθιερωμένη πλέον τελετή για την  Ελληνική Εθνική ανεξαρτησία και τον επετειακό εορτασμό από την Ελληνική και Κυπριακή Κοινότητα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνονται  για  την παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

Η τελετή σύμφωνα με πληροφορίες  ενδέχεται να οργανωθεί-σε ημέρα και ώρα που θα ορίσει το γραφείο του Προέδρου μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ-  αλλά με αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά από πηγή που εμπλέκεται στα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης τελετή.  Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια ο Λευκός Οίκος είχε καθιερώσει επί Ποιμαντορίας του μακαριστού Κυρού  Αρχ.  Ιακώβου και συνεχίστηκε επί των ημερών του Αρχ. Δημητρίου να γίνεται ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο προκειμένου να αποδοθούν τιμές στους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης.  Την τελευταία μάλιστα 5ετια, όταν και όποτε  τελούνταν η λαμπρή τελετή(στο Λευκό Οίκο) παρουσία πάντα του Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου παραβρίσκονταν πάντα  εκτός από την αντιπροσωπεία της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Αρχ. Δημήτριο  και εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης(υπουργοί και βουλευτές) που προσέρχονταν στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον εκάστοτε έλληνα Υπουργό ή Υφυπουργό  εξωτερικών είτε τον Έλληνα πρωθυπουργό(το 2009 ο Γ. Παπανδρέου )  για να αποδώσουν τιμές στην επέτειο για την θυσία των ηρώων της επανάστασης.  Ως επίσημη δικαιολογία προβάλλεται το γεγονός του –όντως- βεβαρημένου προγράμματος του Αμερικανού Προέδρου (αυτή την στιγμή βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και προγραμματίζονται και άλλες δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ).  Αλλά πηγές αναφέρουν ότι αυτή η στάση του Λευκού Οίκου δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και τις στενές επαφές της με την Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα που προωθεί τα ελληνικά ζητήματα στην Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια στην συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται κυρίως και πρωτίστως από Αμερικανούς Κυπριακής καταγωγής .  Παράλληλα η επιλογή αυτή, εκ μέρους των επιτελών του Λευκού Οίκου  να γίνει  σε πολύ στενό και αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων θεωρείται και  μια έμμεση αλλά σαφής υποβάθμιση του γεγονότος.  Την ίδια στιγμή αν τελικά υπάρξει αυτή η εξέλιξη είναι δυνατόν να θεωρηθεί και μια έμμεση «απάντηση» στην αρνητική μέχρι στιγμής στάση των ΗΠΑ για μια επίσημη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι που ενώ έχει αρχίσει να προαγγέλλεται από τα τέλη Δεκεμβρίου με σειρά δημοσιευμάτων στον Ελληνικό Τύπο τελικά  έχει πάει πολύ πίσω στις προτεραιότητες του Λευκού οίκου με αποτέλεσμα να προκαλείται εύλογα η δυσφορία της Αθήνας.

Από την στιγμή που διέρρευσε η πληροφορία αυτή η Ιερά Αρχ. Αμερικής και συγκεκριμένα ο γνωστός ισχυρός ανήρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου fr. Alex Karloutsos έχει θέσει σε συναγερμό τον μηχανισμό των γνωριμιών που διαθέτει προκειμένου να μην υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη η οποία θα έχει πολλαπλές και σε βάθος χρόνου επιπτώσεις.  Υπενθυμίζεται ότι οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο από την επανάσταση του 1821 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την 25η Μαρτίου με αποκορύφωμα την εθνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο της ΝΥ στις 7 Απριλίου. Τέλος στο όλο κλίμα θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα δυσάρεστο γεγονός ότι με απόφαση του προέδρου της Ελληνικής Βουλής λόγω περικοπής σχετικών κονδυλίων  στην παρέλαση στην 5η λεωφόρο για πρώτη φορά δεν θα μεταβεί ελληνική εθνική αντιπροσωπεία βουλευτών όλων των κομμάτων. « Όσοι θελήσουν να πάνε θα μεταβούν είτε με δικά τους προσωπικά έξοδα είτε με έξοδα των κομμάτων τους»  όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μεϊμαράκης.

Α.Σ.