Παράταση της χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εξασφαλίσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. «Στη συνέχεια, ο ELA θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εξετάζονται περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ φέρεται να επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και περιλαμβάνουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα, αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση κεφαλαίων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στον βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένα ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Διαψεύδονται τα σενάρια για κλείσιμο της Λαϊκής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σενάρια περί κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε σήμερα έγκυρη πηγή της τράπεζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η τράπεζα κατέθεσε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Κλειστά τράπεζες – χρηματιστήριο

Κλειστές, εν τω μεταξύ, θα παραμείνουν οι τράπεζες σήμερα και αύριο, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

«Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται και η αναστολή της διαπραγμάτευσης όλων των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου.

Σε λύση ελπίζει ο Μπαρόζο

Την ανησυχία του για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση.

«Ανησυχώ πολύ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, κυρίως λόγω των επιπτώσεών τους στους πολίτες της», τόνισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας.

«Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον κ. Μπαρόζο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Ντάισελμπλουμ: Η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο

Τα προβλήματα της Κύπρου αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, εκτίμησε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Κατά την πρώτη συζήτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τον διορισμό του στην προεδρία του Eurogroup, τον Ιανουάριο, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει σε ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο διάσωσης, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη συνεισφορά των μεγαλοκαταθετών.

Ανέφερε επίσης πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ εκτίμησε πως πως περισσότερα δάνεια από τη Ρωσία δεν θα βοηθήσουν στο να υπάρξει μια βιώσιμη κατάσταση στην Κύπρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Τελεσίγραφο από ΕΚΤ: Κλείνουμε την κάνουλα τη Δευτέρα