Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης υπήρξε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είπε ακόμη ότι η συμφωνία αυτή εξετάζεται αυτή τη στιγμή από νομικούς και από τη γενική εισαγγελία και πως αν κριθεί ότι πρέπει να περάσει με νομοσχέδιο θα συγκληθεί το απόγευμα η Βουλή.

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να υπάρξει οριστική λύση για τη διάσωση της οικονομίας.

 

«Θα βρούμε τη λύση», τόνισε, «εξάλλου είναι μονόδρομος για εμάς. Μία είναι η προσπάθεια όλων μας να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας μας και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις διαβουλεύσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια από όποιονδήποτε, όμως», πρόσθεσε, «επειδή είμαστε στο ευρώ χρειάζομαστε τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ όσον αφορά τα θέματα ρευστότητας».

«Οποιαδήποτε στήριξη καλοδεχούμενη, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη και χρειαζόμαστε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σταθεροποίηση της οικονομίας», συνέχισε. 

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και πως η ύφεση θα συνεχιστεί.

Έντονη ήταν η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά.

«Τι είναι αυτά τα πράγματα;», δήλωσε σε έντονο τόνο και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία και να θωρακίσουμε τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, απέκλεισε το σενάριο που θέλει να έχει επανέλθει στο προσκήνιο το κούρεμα των καταθέσεων, συμπληρώνοντας πως η Ολομέλεια έχει αποφασίσει ήδη ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε στη σύσκεψη.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στους ευρωπαίους εταίρους, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους ανεπίτρεπτη και καταλογίζοντάς τους πως «συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο». 

Αναφερόμενος στη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι άμεσα με ιδίους πόρους, αλλά και με επενδύσεις από το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν χρήματα πολύ περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όχι άμεσα, αύριο το πρωί, αλλά πολύ σύντομα θα μαζευτούν πολύ περισσότερο από 5,8 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Εκεί», πρόσθεσε, «θα κριθεί αν η Ευρωζώνη και η τρόικα ήρθαν εδώ για να μας βρουν λύση ή να διαλύσουν την οικονομία μας».

Νωρίτερα, ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.