Υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στη Ραμάλα για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα το ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμών «είναι αντίθετο με την προσπάθεια για την ειρήνη». «Ήλθα στη Δυτική Όχθη επειδή οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί βαθιά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης.

» Βάσει των συνομιλιών που είχα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Αμπάς, η πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών εξακολουθεί να υπάρχει» εξήγησε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το βασικό ζήτημα είναι πως η παλαιστινιακή εθνική κυριαρχία θα συνοδεύεται από ασφάλεια για τον ισραηλινό λαό.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε νέες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού, παρά μόνον σημείωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα καταδίκασε την ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ από ένοπλη οργάνωση της Λωρίδας της Γάζας.

«Είδαμε ακόμη την απειλή της Γάζας με αυτές τις ρουκέτες. Καταδικάζουμε αυτήν την παραβίαση μιας σημαντικής κατάπαυσης του πυρός, η οποία προστατεύει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους» σημείωσε ο Ομπάμα.
ΒΗΜΑ