Η εφημερίδα Financial Times σε σημερινό άρθρο της καλεί τη Λευκωσία να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να εγκαταλείψει τη σκληρή, οπως αναφέρει, στάση, που οι βουλευτές επέδειξαν τη περασμένη Τρίτη απορρίπτοντας τη συμφωνία για κούρεμα των καταθέσεων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή Κύπρου. 

Εάν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διακόψει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, επισημαίνει η εφημερίδα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης και η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από την εκτύπωση του δικού της νομίσματος, το οποίο θα υποτιμάτο τάχιστα.

Σε τέτοια περίπτωση, προσθέτει, οι απώλειες για τους καταθέτες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες παρά οτι θα ήταν με αποδοχή της συμφωνίας για επιβολή φόρου στις καταθέσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός ELA για την Κύπρο θα διατηρηθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα έως 25 Μαρτίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, η διάθεση του μηχανισμού θα εξεταστεί εκ νέου, μόνο εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

 

Πηγή:www.capital.gr