Μάλλον δεν κέρδισε πολλά η Κύπρος από τη διαδικασία στις Βρυξέλλες έστω κι αν υπήρξε τελικά συμφωνία στο Eurogroup.

Όπως διαφαίνεται διασώζεται η Τράπεζα Κύπρου από ενδεχόμενη διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα κάτι που δεν συμβαίνει στη περίπτωση της Λαϊκής. Η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να απορροφήσει το ELA και τις καλές εργασίες της Λαϊκής ενώ οι καταθέσεις πάνω των 100χιλ. ευρώ δεσμεύονται μέχρι να αποφασιστεί το ακριβές κούρεμα που θα τύχουν και το οποίο υπολογίζεται κοντά στο 30%. Άλλες πληροφορίες των ξένων Μέσων μιλούν για κούρεμα μέχρι και 40%. Παράλληλα, στο πακέτο θα συνεισφέρουν και οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων.

Οι Moody’s άμεσα εξέφρασαν την ανησυχία πως η απόφαση να κινηθούν οι Ευρωπαίοι κατά των εξασφαλισμένων καταθετών, έστω κι αν τελικά εγκαταλείφθηκε, μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες. Οι πρόσφατες αποφάσεις των πολιτικών ανεβάζουν το ρίσκο της εκροής καταθέσεων και της φυγής κεφαλαίων, προσθέτουν.  

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει και σε σχέση με τη ρευστότητα που είναι διατεθειμένη να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίωε στην Τράπεζα Κύπρου όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα εκροής καταθέσεων.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται πως θα ληφθούν μέτρα ώστε ο τραπεζικός τομέας να μειωθεί στο μέσο όρο των άλλων χωρών της ΕΕ μέχρι το 2018.
Παράλληλα, συνεχίζει, οι κυπριακές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης την απόφαση για μέτρα όπως την αύξηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και την αύξηση του εταιρικού φόρου.
Παράλληλα, καλεί σε άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε σχέση με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, «ώστε να προστατευτούν και τα δύο συστήματα».

Στόχος, είναι το σχετικό Memorandum of Understanding να έχει συσταθεί στις αρχές
Παράλληλα, θεωρεί πως το Συμβούλιου του European Stability Mechanism, θα εγκρίνει επίσημα πρόταση για οικονομική στήριξη της Κύπρου μέχρι την τρίτη βδομάδα του Απρίλη.

Δεν ήταν και η καλύτερη μέρα για εμάς αλλά δεν ήταν καταστροφική ανέφερε ο Μιχάλης Σαρρής ο οποίος παραδέχθηκε πως πολλοί συνεργάτες είναι δυσαρεστημένοι και θα έχουμε σημαντικές απώλειες. Παραδέχθηκε επίσης πως δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες δηλώνοντας πως στόχος είναι το συντομότερο δυνατό.
Οι Moody’s πάντως θεωρούν πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα δεν αποκλείουν ούτε έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως πλέον το ποσό των 5.8δις ευρώ δεν υφίσταται πλέον προσθέτοντας πως η Λαϊκή Τράπεζα δεν μπορούσε να σωθεί.

Ικανοποιημένος αποχώρησε από το Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφακανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας πως η γερμανική βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία για την Κύπρο.

πηγή

σχετικά άρθρα

Συμφωνία στο Eurogroup: Σπάει στα 2 η Λαϊκή – Ρευστό το ποσοστό