UPD ώρα 6:20

Φορτωμένος με έναν φάκελο σημαντικότατων πληροφοριών για το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ήρθε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Charles Dallara, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για ένα 24ωρο. Ο κ. Dallara ειδοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με τον οποίο διατηρεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις εδώ και χρόνια, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. 

Στη συνάντηση, ο διαπρεπής τεχνοκράτης, το όνομα του οποίου έγινε πολύ γνωστό την περίοδο της απομείωσης του ελληνικού χρέους (Οκτώβριος 2011-Μάρτιος 2012), αναμένεται σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες να δώσει στον έλληνα πρωθυπουργό καθώς και στον υπουργό εθνικής οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρα μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν στις διεθνείς διατραπεζικές εξελίξεις. Ο κ. Dallara, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία του είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τούτο διότι θεωρεί ότι η Γερμανία ακολουθεί έναν ξέφρενο δρόμο στην προσπάθειά της να αυξήσει την οικονομική επικυριαρχία της εντός και εκτός ευρωζώνης.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ανησυχήσει τον κ. Dallara και για έναν ακόμα λόγο, διότι θεωρεί ότι το Eurogroup καταφεύγει σε βεβιασμένες και σπασμωδικές ενέργειες, όπως η περίπτωση της Κύπρου με αποτέλεσμα την διασπορά και διάχυση ανησυχίας και αβεβαιότητας στις αγορές και τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία επηρεάζονται συστημικά. Το ενδοαφέρον και η αγωνία του αμερικανού-ιρλανδού τεχνοκράτη φυσικά και δεν πηγάζει από επαγγελματική διαστροφή, αλλά από το γεγονός ότι η έντονη αβεβαιότητα στις αγορές επηρεάζει και τα συμφέρονται του διεθνούς επενδυτικού οίκου που εκπροσωπεί, μετά την παραίτησή του από το IIF. Ο τεχνοκράτης αναμένεται να επισημάνει στον έλληνα πρωθυπουργό, και ιδιαίτερα στον κ. Στουρνάρα τους κινδύνους για το επενδυτικό περιβάλλον εντός της ευρωζώνης, άρα και της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται -κάτι που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά από το GreekAmericanNewsAgency- ότι το διάστημα που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου για την ολοκλήρωση του PSI είχε από τότε ασκήσει δριμεία κριτική στους γερμανούς συναδέλφους του για την στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδος συνολικά. O Charles Dallara είναι ο άνθρωπος που. όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τις κρίσιμες ώρες της διαδικασίας της απομείωσης του ελληνικού χρέους, και ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες (Δεκέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012) μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο, έσωσε την διαδικασία του PSI και απασφάλισε την βόμβα που είχε θέσει στα θεμέλια της όλης διαδικασίας η γερμανική bundesbank, βάζοντας πολύ σκληρούς όρους στην γερμανική πλευρά.  H σημερινή προγραμματισμένη από καιρό και όχι αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον κ. Dallara έναν πιο επίσημο θεσμικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην πορεία της Ελλάδος στην ευρωζώνη- εν όψει και της έλευσης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στις 7 Απριλίου, όπου θα προσδιοριστεί και το ξεκλείδωμα της επόμενης υπερδόσης-μαμούθ.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, λεχει ζητήσει ήδη από τον Charles Dallara την διακριτική διαμεσολάβησή του για το πρόβλημα της Κύπρου. 

Οι υπηρεσίες του κ. Dallara προς την Ελλάδα και αντίστοιχα προς την Κύπρο καταρχήν παρέχονται στο πλαίσιο των άριστων διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί μαζί του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Τέλος, από την συνάντηση αυτή είναι δυνατό να προκύψει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο τεχνοκράτης είναι ανώτερο στέλεχος διεθνούς επενδυτικού ομίλου (Partners Group).  

Σύμφωνα με πηγές μας, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές -Σαμαρά Dallara- χρήσιμη και παραγωγική. Ο τεχνοκράτης στο διάστημα των λίγο ωρών που θα παραμείνει στην Αθήνα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο ξενοδόχειο Μεγάλη Βρετάνια που καταλύει με πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, αλλά και εκ νέου συνάντηση με τον έλληνα υπουργό εθνικής οικονομίας κ. Στουρνάρα.  

Διαβάστε σχετικά     

Charles Dallara: Ξένοι και Έλληνες επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στην Ελλάδα. Χρήματα έχουν φύγει από τις τράπεζες με τους πλούσιους έλληνες επιχειρηματίες να τα έχουν στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο  

 

Ολόκληρη η αποκλειστική συνέντευξη του Charles Dallara, (η οποία ήδη κάνει το γύρω του ελληνικού διαδικτύου) μαζί με τα ηχητικά ντοκουμέντα αποσπάσματα! Ακούστε όσα δεν γράφτηκαν..