Της Δήμητρας Καδδά

Η τρόικα φέρεται ότι δίνει εδώ και καιρό μεγάλη έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ειδικά στα ακίνητα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προτάσεις που περιλαμβάνουν την διεύρυνση της φορολόγησης σε πολλά είδη ακινήτων και περιουσιών που τώρα εξαιρούνται, και φέρεται να συναντούν αντιδράσεις από «επιφανείς» και συγκεκριμένους «κλάδους» που φέρεται ότι θα πληγούν περισσότερο.

Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενδεχομένως το «κενό» δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό του 2013 που πρέπει να καλύψουν, πιθανώς να μεγαλώσει, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.  «Καλύτερα η λύση να επιβληθεί από εμάς και όχι από έξω» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Εξηγούν ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή –και  όχι απαραίτητα η πιο εύκολα εφαρμόσιμη όπως συμβαίνει μέχρι τώρα– λύση για την απόκλιση εσόδων με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό τα μέτωπα θα αρχίσουν να πληθαίνουν με τα ορόσημα των αποκρατικοποιήσεων και  τις αυτόματες προσαρμογές δαπανών του ευρύτερου δημοσίου. Η πρώτη ένδειξη αναμένεται σε λίγες ημέρες με την πορεία των φορολογικών εσόδων του Μαρτίου, το «άνοιγμα» των ταμείων τον ίδιο μήνα αλλά και με τια «επιδόσεις» της φοροδιαφυγής του α΄ τριμήνου που παρακολουθεί από πολύ «κοντά» το ΔΝΤ.

Οι ανησυχίες για επέκταση του «δόγματος» Κύπρου

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κοινοτικών παραγόντων ότι η Κύπρος ήταν μία μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό «χάρτη» αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που δεν «πείθονται», γνωρίζοντας αυτό που συζητείται εδώ και καιρό: ότι υπάρχει λόγω κρίσης ένα όριο στα «συμβατικά» μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να κλείσουν οι «τρύπες» του ελλείμματος σε κράτη με μεγάλη ύφεση…

Η κυβέρνηση, έχει περιθώριο περίπου μίας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για μην κάνει το «λάθος» της Κύπρου, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Δηλαδή, για να είναι  «μελετημένη» ώστε να αντικρούσει τις προτάσεις  και τις θέσεις των δανειστών. 

Πέραν της κρίσιμης –πολιτικής πλέον– απόφασης για τη διαθεσιμότητα που θα οδηγήσει στα 2,8 δισ. ευρώ (δεν απαιτείται παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα αλλά μπορεί να εγκριθεί στις Βρυξέλλες από ένα Euro Working Group)  εκκρεμούν μία σειρά από ζητήματα για την 1η αναθεώρηση του 2013 που θα πρέπει να φέρει (σε δόσεις) 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ των «ζητημάτων» είναι και το δημοσιονομικό κενό του 2013 και το πώς αυτό θα καλυφθεί…

Η ελληνική πλευρά –σύμφωνα με αρμόδιες πηγές– ήλπιζε να μην ανοίξει το θέμα «κενό 2013» έως την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Μαΐου. Στελέχη των δανειστών φέρεται όμως ότι επέμεναν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι πριν «διακοπούν» οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου οι εκπρόσωποι της  τρόικας, είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ένα «ευμεγέθες» ποσό.  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν πέσει στο τραπέζι και «μέτρα».

Η κυβέρνηση θα περιμένει –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– να δει τις διαθέσεις της τρόικας στην νέα κάθοδο και να δει πως η στάση τους έχει αναπροσαρμοσθεί  μετά τα γεγονότα στην Κύπρο. Το «επιθυμητό» θα ήταν – αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες–  να μην ανοίξει  τώρα τελικά ζήτημα μέτρων. Ωστόσο, αν η τρόικα επιμείνει, τότε η κυβέρνηση θα  πρέπει να είναι –πιο καλά– διαβασμένη σε εναλλακτικές προτάσεις παρεμβάσεων με υπολογισμένη απόδοση…

 

Πηγή:www.capital.gr