€10 δισ. με 2,5% σε 22 χρόνια
 
Διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση από την Κύπρο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου
 

 Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Επεσήμανε πάντως ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Τόνισε δε ότι κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο.

Αφού ληφθούν οι εγκρίσεις του Eurogroup και των εθνικών κοινοβουλίων, η Κύπρος θα μπορεί να δανειστεί  10 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο αποπληρωμής 22 ετών.

Βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής από το 2016 στο 2018 και η χαλάρωση επιπλέον όρων για περικοπές θέσεων εργασίας.

Από το μνημόνιο προκύπτει επίσης διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 500 ωρομίσθιων και των εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών με κλιμακωτή συνεισφορά από 0,8% μέχρι το 2% από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Απαλείφτηκε επίσης η αξίωση της τρόικας για τη μία ώρα επέκτασης του ωραρίου εκπαιδευτικών και διασφαλίστηκε η πρόσβαση 200 χιλιάδων ατόμων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά το ταμείο πρόνοιας της Λαϊκής, οι καταθέσεις του θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη διασφάλισή τους.

Διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση φυσικού αερίου, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποφεύχθηκε παράλληλα η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και διατηρήθηκε το αφορολόγητο εισόδημα στις 19.000 ευρώ. Η διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας από 24 μήνες επεκτάθηκε στους 30 μήνες.

σχετικά άρθρα

«Κλείδωσε» το μνημόνιο Κύπρου – τρόικας – €10 δισ. με 2,5% σε 22