Την ανάγκη αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος πέρα από τα παζάρια για τη  δόση και τα μέτρα ώστε να επικεντρωθούμε σε πολιτικές που θα αυξήσουν τη ρευστότητα και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως είπε πλήττουν άμεσα την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος σε υπολογισμούς είπε ότι η κυπριακή μπορεί να αφαιρέσει έως και μια ποσοστιαία μονάδα από το ελληνικό ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος κρεμόταν ήδη από μια κλωστή, οι ενδείξεις πείθουν ότι η ύφεση βαθαίνει το 2013, η προοπτική ανάκαμψης για το 2014 απομακρύνεται και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

«Η τεχνική αισιοδοξία θα γίνει μπούμερανγκ. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή του προγράμματος και των στόχων του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στις επιλογές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου οι οποίες αν και έχουν τη δική τους λογική, όπως τόνισε, ελέγχονται για ακαμψία, βιαιότητα, ενώ δεν είναι απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και εθνικές σκοπιμότητες. Οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης δεν είναι χωρίς απόηχο στην παγκόσμια οικονομική τάξη. «Στη Γερμανία αποδίδεται η πρόθεση μιας βίαιης αναθεωρητικής παρέμβασης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος χωρίς συναίνεση και σχεδιασμό. Αυτό ενέχει κινδύνους, εκτρέφει αντιγερμανικά συναισθήματα και ευρωσκεπτικισμό».

Τόνισε πάντως σε σχετική ερώτηση ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κίνδυνο. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τραπεζικό και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το δημόσιο στις τράπεζες αντιμετωπίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Δεν υπάρχει συνάφεια με ότι έγινε στην Κύπρο».

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει  έμπρακτα τη βούληση της να εκτελέσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα γα να μην απολυθούν επίορκοι ή πλαστογράφοι του δημοσίου όταν 1 εκατ. άνεργοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν τα σπασμένα του κράτους και την αβελτηρία του συστήματος».

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ταχύτητα, να περάσει από την επιτυχημένη διαχείριση της καθημερινότητας σε στρατηγική θεώρηση της συγκυρίας. «Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης».

Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτίμησε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αναπτυξιακή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος και να αποτελέσει το έναυσμα για μια συμφωνία με το Βορρά για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νότου.