Γράφει ο Αρίστος Μιχαηλίδης

 

Αντιμετωπίζουμε ένα σχέδιο που έχει τελικό στόχο την ολοκληρωτική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έλεγχο, το ξερίζωμα και την απόλυτη υποταγή αυτών που τόλμησαν να πουν ΟΧΙ στα σχέδια, που τους ετοίμασαν άφρονες ξένοι και ημέτεροι, τον έλεγχο του φυσικού αερίου και την εκμετάλλευση του από το μεγάλο εταίρο, την Τουρκία. Το πρώτο μέρος του σχεδίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Από τις 4 Φεβρουαρίου το πρακτορείο Ρέουτερ είχε κάνει την πρώτη κρούση για την σύνδεση της οικονομικής κρίσης με τη λύση του Κυπριακού. Οι εταίροι της Κύπρου, έλεγε, έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται ως μοχλό πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού. Λίγες μέρες αργότερα έγραψε τα ίδια η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση είναι ένας μοχλός πίεσης για το Κυπριακό και ότι θα ήταν κρίμα να μην αξιοποιηθεί. Αργότερα το βρετανικό περιοδικό Εκόνομιστ έριξε στη σκηνή και το φυσικό αέριο. «Οι Κύπριοι, έγραφε, σχεδιάζουν να κάνουν εξαγωγή αερίου μέσω ενός ακριβού τερματικού υγροποιημένου αερίου, που θα μπορούσε να πάρει 15 χρόνια για να φέρει έσοδα», αλλά «οι πιστωτές της Κύπρου ίσως πιέσουν για την πιο γρήγορη και φθηνή επιλογή κατασκευής ενός αγωγού στην Τουρκία» (25/1/2013). Αυτά ήταν τα πρώτα σημάδια για τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε, καθόλου τυχαία ασφαλώς και ακολούθησαν πολλά άλλα παρόμοια δημοσιεύματα όταν η Κύπρος κέρδισε την προσοχή των ξένων μέσων ενημέρωσης με τις πρωτοφανείς αποφάσεις για την οικονομία. Κέρδισε την προσοχή ακόμα και των γνωστών Ελλαδιτών φωστήρων της ενημέρωσης, που αδιαφορούν πλήρως για το τι συμβαίνει εδώ. Δεν τους αφορά αν για παράδειγμα μια σταλιά ελληνισμός μέσα στο στόμα του γκρίζου λύκου, απειλείται από τις τουρκικές κανονιοφόρους γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα του φυσικού πλούτου του, αλλά ξυπνούν όταν τους υποδεικνύουν οι πάτρονες της διεθνούς τάξης ότι η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία που θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη.

Τα σενάρια των ΜΜΕ απέκτησαν και υπόσταση όταν άρχισε η Άγκυρα να εκμεταλλεύεται την κατάσταση με την οικονομία (και αφού δεν ασχολείται κανένας στην Κύπρο με το Κυπριακό!) για να δημιουργήσει κλίμα για τα δύο κράτη και κυρίως για το διαμοιρασμό ή τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων. Το αποκορύφωμα ήταν το προχτεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που ανακάλυψε ότι η Κύπρος με το μικρό της ανάστημα και απεγνωσμένη καθώς είναι δεν μπορεί να σχεδιάζει ενεργειακά κέντρα και είναι απίθανο «ένας νέος ενεργειακός μεσογειακός διάδρομος Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας». Έτσι, όπως αποφαίνεται η αμερικανική εφημερίδα, «καθώς φθίνουν οι ελπίδες για ενεργειακό κέντρο, κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση». Κλήση για τουρκική λύση. Τόσο απροκάλυπτα!

Ας μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις. Εδώ δεν αντιμετωπίζουμε μόνο την οικονομική κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα σχέδιο που έχει τελικό στόχο την ολοκληρωτική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έλεγχο, το ξερίζωμα και την απόλυτη υποταγή αυτών που τόλμησαν να πουν ΟΧΙ στα σχέδια, που τους ετοίμασαν άφρονες ξένοι και ημέτεροι, τον έλεγχο του φυσικού αερίου και την εκμετάλλευση του από το μεγάλο εταίρο, την Τουρκία. Το πρώτο μέρος του σχεδίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήδη ελέγχονται οι τράπεζες και το κράτος, ελέγχονται ακόμα και τα μετρητά που δικαιούται ο πολίτης να έχει στην τσέπη του…

Τα λέω για να θυμίσω στην ηγεσία τις υποχρεώσεις της. Αν δεν τις αισθάνεται σημαίνει ότι είναι συνένοχη σε αυτά τα σχέδια.