Αυξάνεται και άλλο το κόστος «διάσωσης» της Κυπριακής οικονομίας – Τo κόστος «διάσωσης» της Κύπρου αυξήθηκε πλέον στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με νέο επίσημο έγγραφο που συντάχθηκε από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Θυμίζουμε ότι, το πρωταρχικό ποσό που θα έπρεπε να συγκεντρωθεί συνολικά για την «διάσωση» των τραπεζών είχε τεθεί στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κύπρος μπαίνει, πλέον, οριστικά σε ένα σκοτεινό υφεσιακό μονοπάτι με συνεχή μέτρα λιτότητας και απανωτά μνημόνια.. Υπό τα νέα δεδομένα, που αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο, η Κύπρος θα πρέπει πλέον να «βρεί» 13 δις ευρώ ώστε να διασφαλίσει τα υπολοιπόμενα 10δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ (οι προηγούμενοι υπολογισμοί έκαναν λόγο για 7,5 δις ευρώ από την κυπριακή πλευρά).

 

Υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό; Τα πολύ πρόσφατα μέτρα που επιβλήθηκαν μέσω της μείωσης μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, καθώς και μέσω της αύξησης της φορολογίας των εταιριών και των πιστωτικών ιδρυμάτων πραγματοποιούνται με στόχο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 75 εκατομμύρια ευρώ.. Η καταιγίδα μέτρων λιτότητας και ο φαύλος κύκλος ύφεσης απειλούν άμεσα το νησί, καθώς ξεκινάει ο «αγώνας δρόμου» για εξεύρεση χρημάτων που θα πρέπει να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία.
 
'Τεράστιεςοιπροκλήσεις'
 

Σύμφωνα με άρθρο του bbc που σας παρουσιάζουμε στο pentapostagma.gr, πολλοί αναλυτές εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την δυνατότητα της Κύπρου να συγκεντρώσει αυτό το ποσό.

Οι πρόσφατες κατασχέσεις καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και τα γενικότερα τραπεζικά μέτρα αναμένεται να επιφέρουν συνολικά 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την πρόθεση της Κύπρου να πωλήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε χρυσό με στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ..

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί στις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις κατά 10%, αλλά εκφράζουν έντονους φόβους ότι η συνολική συρρίκνωση θα ανέλθει στα επίπεδα του 20%, με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να τίθεται πλέον σε μεγάλη αμφιβολία..