Δριμεία κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Τρόικας στην Ευρωζώνη άσκησε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, ο κ. Σβόμποντα μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε απευθυνόμενος προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν: «Σταματήστε την Τρόικα. Δεν λογοδοτεί πουθενά και δεν ελέγχεται», προσθέτοντας πως «οι ανεξέλεγκτες Τρόικα πλήττουν την Ευρώπη, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη».

Όσον αφορά δε στην Κύπρο, ο κ. Σβόμποντα φέρεται να είπε πως η Μεγαλόνησος «έχει μεγάλο δυναμικό» και μπορεί να περιμένει «μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο».  «Πρέπει να τους βοηθήσουμε και όχι να τους χειραγωγούμε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε κάποιες αποφάσεις της Ε.Ε ως «αποικιοκρατικές» υποστηρίζοντας πως η Τρόικα αποφάσισε να τιμωρήσει αντί να βοηθήσει την Κύπρο ζητώντας παράλληλα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταργήσουν την Τρόικα τονίζοντας πως «η Τρόικα δεν έχει θέση στην Ε.Ε»

 

Ρεν: Δε μπορέσαμε να αποφύγουμε κάποια λάθη

Η απόφαση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο και η αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουγγαρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν της Επιτρόπου Δικαιοσύνης και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ και του Επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι Βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική όχι μόνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας για την Κύπρο αλλά και για τον τρόπο που κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Επίτροπος Ρεν ενημερώνοντας τους βουλευτές για την απόφαση του Εurogroup σχετικά με την Κύπρο υπογράμμισε πως η Επιτροπή είχε ενημερώσει την Κύπρο ήδη από το 2011 πως η οικονομική βοήθεια είναι αναπόφευκτη αλλά το επίσημο αίτημα υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2012.

«Το σχέδιο για την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ήταν δύσκολο και σίγουρα δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε κάποια λάθη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν απαντώντας στη δριμεία κριτική που άσκησαν Ευρωπαίοι Βουλευτές στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα πως τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν πως η Κύπρος θα χρειαστεί 23 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν αναληθή και προκάλεσαν σύγχυση για την κυπριακή οικονομία και επανέλαβε πως η απόφαση για την Κύπρο δεν αποτελεί προηγούμενο για άλλες χώρες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει κάθε προσπάθεια να ελαφρύνει τις επιπτώσεις στις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στην Κύπρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ πρόεδρος της «Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου επανέλαβε πως το παράδειγμα της Κύπρου απέδειξε πως η Ε.Ε χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό  αντιμετώπισης κρίσεων και όχι ολονύχτιες διαβουλεύσεις του Εurogroup που θα καταλήγουν σε λύσεις κατά περίπτωση και τόνισε πως ενώπιον του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι  αυτές που δημιουργούν προβλήματα.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ  πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθεί η οικονομία της Νήσου είναι η επανένωση της Κύπρου καθώς μέσω της επανένωσης η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Γαλλο-γερμανός πολιτικός δήλωσε πως η Κύπρος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και δήλωσε πως η Τουρκία ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελένης Θεοχάρους, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η κυρία Θεοχάρους τόνισε πως είναι άδικο να τιμωρείται η Κύπρος επειδή είναι μια μικρή οικονομία και επανέλαβε πως η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την Κύπρο.

Αναφορικά με την Ουγγαρία ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, που εισήχθη μέσω της Συνθήκης του Άμστερνταμ το 1997 και το οποίο προβλέπει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου μιας χώρας στο Συμβούλιο στην περίπτωση «πιθανής παραβίασης των κοινών αξιών». Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υπερψήφισε το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και το οποίο έχει δεχθεί δριμεία κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Η Επίτροπος Ρέντιγκ δήλωσε πως το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και έπειτα από αυτή η Ουγγαρία θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα. 

Πηγή