Της Simone Le Baron*

 

Το 1997 – ήμουν στη Γαλλία – έγραψα ένα πρώτο βιβλίο με θέμα τη σύγχρονη Ελλάδα. Το έστειλα σε μερικούς εκδότες που το αρνήθηκαν. Έγραψα δεύτερο, φιλοσοφικό, σύγχρονη μυθολογία. Ίδια αντίδραση. Το δυο χιλιάδες επτά, αποφάσισα να εκφράζω ελεύθερα όσα ήθελα να πω για το σύγχρονο Ελληνισμό σε ένα ιστολόγιο.  Ήδη είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινέ καλά με την Ελλάδα: Εκτός από τα βιβλία της Ελληνίστριας Ζακλιν ντε Ρομιγύ δεν υπήρχε κανένα έργο αναφοράς για την ιστορία της Ελλάδας στη γαλλική λογοτεχνία.  Όμως η Ζακλιν ντε Ρομιγύ δεν μιλούσε ελληνικά, έγραφε για την Aρχαιότητα, αποκλειστικά. Και παρατήρησα κάτι που δεν το είχα προσέξει πότε: Ο Ελληνισμός, λοιπόν, για τους Γάλλους αφορά μόνο στην Αρχαιότητα. Το λένε ξεκάθαρα όλα τα λεξικά: « Ο Ελληνισμός είναι η μελέτη της ελληνικής αρχαίας ιστορίας ».

Όλοι οι Έλληνες πλέον καταλαβαίνουν ότι έχουν εχθρούς που θέλουν να τους καταστρέψουν. Ως τώρα δεν ήθελα να το πιστέψω, το ομολογώ. Μου φαινότανε τόσο χοντρό, ξαφνικά, μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να προκαλεί, παγκοσμίως, μίσος ή αηδία. Κι όμως, τώρα που ζω πάλι στην Ελλάδα, η ελληνική γλώσσα μου φαίνεται σαν  ρυάκι λογίων που κυλάνε από το στόμα μου, ομορφαίνει τη σκέψη μου όταν περπατώ ώρες στα σοκάκια της Πλάκας, συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι το ελληνικό θαύμα: Η ελληνική σκέψη που δεν έπαψε ποτέ να προχωρά με το ίδιο όχημα. Και εδώ οφείλω να παραθέσω την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη, (10 Δεκεμβρίου 1963)κατά την απονομή του βραβείου Νομπέλ στη Λογοτεχνία:

« Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν
έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως
του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι
τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε
χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται.
Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν
παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης
είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη.
Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που
ξεπερνά το μέτρο, πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. Ο ίδιος νόμος
ισχύει και όταν ακόμα πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: ‘
 Ήλιος ουχ
υπερβήσεται μέτρα’ λέει ο Ηράκλειτος, ‘ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης
επίκουροι εξευρήσουσιν’.

Η φυλή των Σαρακατσαναίων θεωρείτε πιο αρχαία φυλή της Ευρώπης: « Κατοικούμε, έλεγαν οι γέροντες, στον τόπο αυτό, από τότε που ο θεός έφτιαξε τα β΄να και τα ποτάμια, τον ήλιο και το φεγγάρι. Από τότε κρατάει η γενιά μας ». Η γλώσσα των Σαρακατσαναίων, σύμφωνα με τα γλωσσολογικά δεδομένα, ήταν και είναι μόνον η Ελληνική, η οποία προφανώς πρωτοπαρουσιάζεται στα βουνά  της Πίνδου (’γραφα και Τζουμέρκα) πριν μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια,  επιβιώνει κοινωνικά μέσα από την κλειστή οικογενειακή παράδοση των πρώτων προμηθευτών τροφής της ανθρωπότητας, που γίνονται πια οργανωμένοι ποιμένες, και η εξέλιξη του είδους με τη φυσική επιλογή φτάνει στη σημερινή του μορφή.

Ο ελληνικός λόγος και η ελληνική σκέψη αποτελούν μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα, το μήνυμα του Ελληνισμού δηλαδή της ανθρώπινης ελευθερίας. Στα πανεπιστήμια των πέντε ηπείρων, στην κορυφή, βρίσκουμε Έλληνες διδάκτορες που έχουν πάρει τα πτυχία τους σε διάφορες χώρες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρώτα η σκέψη έπειτα η ερμηνεία σε οποιαδήποτε γλώσσα, αρκεί η σκέψη να είναι λογική όπως μπορεί μόνο να είναι η ελληνική σκέψη αφού το όχημα της είναι ο Λόγος.

Το 2009,  ένα περίεργο γεγονός με έβαλε σε υπόνοια. Δημιούργησα τη σελίδα του Γιώργου Κοντογιώργη στα γαλλικά για την ελεύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια μαζί με έναν Γάλλο καθηγητή πανεπιστημίου. Έμαθα απ’ αυτόν ότι « Η Ιστορία της Ελλάδας » (HistoiredelaGrèce) που έγραψε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης (ο μέντορας μου), στις εκδόσεις HATIERτο  1992, δεν επανεκδίδει κι ότι « είναι το μόνο έργο αναφοράς για την ιστορία της Ελλάδας  σήμερα, απαραίτητο για όλους τους καθηγητές ιστορίας γαλλόφωνους (δηλαδή και για την Ελβετία, το Βέλγιο, το Καναδά κλπ) ». Έγραψα στον εκδότη που απάντησε ψυχρά « δεν θα επανεκδοθεί ». Συνάντησα έναν εκδότη Βέλγο. Τίποτα. Για να καταλάβω, έκανα μια έρευνα ξεκινώντας από τις εκδόσεις HATIER, και ανακάλυψα το μυστήριο της υπόθεσης. Φρικτή πραγματικότητα :

ØΟι εκδόσεις HATIER(EditionsHatier)  ιδρύθηκαν το 1880. Εκδίδουν όλα τα σχολικά βιβλία (γυμνάσιο, λύκειο, νεολαία κλπ.).  O όμιλος HACHETTE (Groupe HACHETTE) τις εξαγοράζει το 1996.

ØΟ όμιλος HACHETTEιδρύθηκε το 1826. Πρώτος εκδότης της Γαλλίας, δεύτερος στην Ισπανία, με τζίρο 2 δις. € (το 2009- 2 δις. 273 €). Έχει παρατσούκλι « το πράσινο μεγάλο χταπόδι». Πρώτος για την πούληση βιβλίων για τη Γαλλία και όλο το γαλλόφωνο κόσμο με 250 εκατομμύρια βιβλία το χρόνο. Ανήκει στον όμιλο LAGARDERE(GroupeLAGARDERE).

         Εξαγόρασε:  

·        ARMAND COLIN (1870-2002)

·        CALMANN-LEVY (1836-1993)

·        STOCK (1708-1961)

·        FAYARD (1857-1958)

·        MILLE ET UNE NUITS (1993)

·        PAUVERT (1947-1990)

·        GRASSET (1907-1954)

·        HARLEQUIN (1978)

·        JC LATES (1968-1981)

–         Eκδόσεις Du MASQUE (Librairie des Champs-Elysées-1927)

·        LAROUSSE (1852-2004)

·        LE LIVRE DE PARIS (1951)

·        LE LIVRE DE POCHE (1953)

·        MARABOUT (1949-1983)

·        RAGEOT (1947)

·        NUMILOG.COM (2000-2008)

·        Groupe ALEXANDRE HATIER (1880-1996)

–         HATIER INTERNATIONAL

–         Eκδόσεις FOUCHER (1937)

                                    –   Eκδόσεις DIDIER (1898)

            . DIDIER Jeunesse (νεολαία) (1988)

            . DIDIERFLE(Γαλλικά για τους ξένους)

 

ØΌμιλος LAGARDERE(1992). Πρόεδρος : ArnaudLARGARDERE(αδελφικός φίλος του SARKOZY). Τζίρος (2010 – 7 δις. 966€). Eγκαθιστάμενος σε 40 χώρες.

 

·        LAGARDERE e-publishing (διαδικτυακέςεκδόσεις)

·        LAGARDERE Active (Τηλεόραση, τύπος, ραδιόφωνο, διαφήμιση)

·        LAGARDEREServices(Πούληση όλων τω εφημερίδων, περιοδικών κλπ)

·        LAGARDERE Unlimited (Σπορ)

·        Ελέγχει EADS(Ευρωπαϊκή εταιρία αεροναυτικής, Άμυνας, Διάστημα)

·        MATRA (Αεροπορία)

·        Το 2001 αγοράζει τη φίρμα VirginStoresκαι τα καταστήματα VirginMegastoresVirginπούλησης βιβλίων και χαρτοπωλεία.

·        Το 2005, αγοράζει ένα κανάλι τηλεοπτικό για την νεολαία (ChaineGulli)

·        Το 2006, Ίδρυση της LagardèreSports(οικονομία του σπορ, αθλητικά διακαιώματα)

ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΕΠΊΒΛΕΨΗΣ Groupe LAGARDERE (2011)

ØBernardArnault, ιδιοκτήτης του ομίλου  LVMH, πρώτη περιουσία της Γαλλίας. (Τζίρο το 2011, 23 δις. 65 εκατομμύρια €).

·        VUITTON

·        8  φίρμες σαμπάνια.

·        GUERLAIN. DIOR Parfums (Αρώματα)

(Συνεταίροι του Bernard Arnaud : Bernadette Chirac, σύζυγο του Jacques Chirac και Hubert Védrine, Υπουργός Εξωτερικών σοσιαλιστή του Lionel Jospin, αδελφικός φίλος του François Mitterrand)

ØPierreLescure. Διαχειριστής HAVASδιαφήμιση, (Τζίρο το 2007 – 1 δις. 532€)

ØFrançoisRoussely. Πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας CREDITSUISSEγια την Γαλλία.

(Αναφορές όλες από τη γαλλική Βικιπαίδεια)

Συμπέρασμα: Όλα είναι υπό έλεγχο της καπιταλιστικό-κομματοκρατίας στη Γαλλία και υποθέτω, στις άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. 250 εκατομμύρια βιβλία το χρόνο: Κανονικά, οι Γάλλοι θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ μορφωμένοι, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και είκοσι χρόνια, ονομάζω τους Γάλλους, « νεοαγράμματους ». Η γαλλική γλώσσα έχει καταστραφεί τελείως, έγινε διάλεκτος. Τα διάφορα υπουργεία Παιδείας από το 1975 έχουν εντολή να περιορίσουν τις γνώσεις πρώτα των καθηγητών, ύστερα, των μαθητών. Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν ήταν τότε πρόεδρος. Πέρασαν σχεδόν δυο γενιές και βλέπουμε το αποτέλεσμα. Είδαμε πως δεξιά και αριστερά « συμπεθεριάζουν ».

Όσον αφορά στο βιβλίο του Γεώργου Κοντογιώργη και όλες τις αναφορές στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να εξαφανιστούν, να μην ξέρει κανείς για αυτούς τους έξυπνους ανθρώπους, φορείς του Ελληνισμού, που συνεχίζουν την ιστορία τους χιλιάδες χρόνια με την ίδια γλώσσα.

Αυτό το φαινόμενο το ονομάζω « Στρατιγική του Μεγάλου Χταποδιού ». Ήδη βλέπουμε ότι οι γαλλικές αλυσίδες των « Σούπερ Μάρκετ » απορρόφησαν τα μικρά παραδοσιακά καταστήματα. Ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘60 στη Γαλλία, συνέχισαν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Τέλος Μαρτίου, το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου « Εστία », έκλεισε. Σε λίγο το μεγάλο χταπόδι θα απλώσει άλλο πλοκάμι στην Ελλάδα, θα απορροφηθούν εκδόσεις και βιβλιοπωλεία, ήδη οι πολιτικοί της κομματοκρατίας έχουν καταστρέψει την παιδεία: ο  ελληνισμός βρίσκεται στο τέλος του.

Η λύση: Να ενωθούν οι εκδότες του ελληνικού λόγου, να γίνουν μια γροθιά. Έχετε μεγάλη ευθύνη, το μέλλον του ελληνισμού είναι στα χέρια σας. Το τρίγωνο της γνώσης: Συγγραφέας-Εκδότης-Αναγνωστής. Οι πολιτικοί της κομματοκρατίας δεν μπορούν τίποτα εναντίον της γνώσης. Και τέλος, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έλεγε: « Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλλίμονο μας! »

Σήμερα, 22 Απριλίου 2013, απευθύνομαι στους Έλληνες εκδότες, για να ενωθούν, να γίνουν μια γροθιά. Αύριο θα είναι αργά.

*Γεννημένη στην BRESTτης Γαλλίας, το 1952, σπούδασε γλωσσολογία στην Faculté deLettresτης Rouen, FirstCertificateofCambridge, Πληροφορική, και είναι εξειδικευμένη καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς. Τον Απρίλιο του 2011 απευθύνει τις ευχές της για το Πάσχα στον ελληνικό λαό. Εκεί γεννιέται, εκ μέρους της, η ιδέα του «Νεοφιλελληνισμού». Το καλοκαίρι του 2012, απευθύνεται στην Ουνέσκο με αίτημα την εγγραφή του Ελληνισμού στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ μεταξύ πολλαπλών δράσεων ετοιμάζεται και υπόμνημα προς τον ΟΗΕ προς ανάδειξη του ήδη διαμορφωθέντος εκρηκτικού μείγματος φτώχειας, αυτοκτονιών και του μισελληνισμού σε διεθνές επίπεδο. Είναι, επίσης, μέλος της οργάνωσης AgoraInternational.Webography, για την ανάδειξη και επικαιροποίηση του έργου του Κορνήλιου Καστοριάδη, οργάνωση που φιλοξενείται σε Πανεπιστήμιο του Michigan. Έχει μόνιμη στήλη στην GreekAmericanNewsAgency. Στην 21τη Μαΐου 2013, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλαμίνας « Το Καφενείο των Ιδεών » θα την τιμήσει με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την προσφορά της στην κοινωνική ζωή του τόπου και τις αξιόλογες επιτεύξεις μέχρι σήμερα στον τομέα τον οποίο υπηρετεί.