Το INPI (Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Βραζιλίας) δημοσίευσε  την απόφαση δικαστηρίου που μπλοκάρει την χρήση του ονόματος  "iphone" στη Βραζιλία, που ανήκει IGB Electronics, παλιά Gradiente.

Η διαταγή που εκδίδεται από το 27ο Πολιτικό Δικαστήριο του Σάο Πάολο, εμποδίζει την εταιρεία(Apple) να κάνει χρήση του εμπορικού σήματος, αν και μπορεί να το χρησιμοποιεί ακόμα κανονικά.

Η αγωγή κατατέθηκε από την Τράπεζα της Βραζιλίας(Banco do Brasil), λόγω του χρέους των R$ 948.000(Reais).Εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τράπεζας  και της Gradiente, το σήμα μπορεί να πάει σε δημοπρασία ως ένας τρόπος για την αποπληρωμή του χρέους.

Από την πλευρά της  Gradiente δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχόλιο.

Η Gradiente κήρυξε πτώχευση το 2008, μετά το τέλος της παραγωγής  διανύει μια σημαντική περίοδο φθοράς και έχει  περίπου 50.000 αγωγές από πιστωτές και εργαζόμενους. 

 Για να πληρώσει λοιπόν  το χρέος των περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το εμπορικό σήμα και τα εργοστάσια μισθώθηκαν από CBTD, εταιρεία της οποίας οι εταίροι είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και το εργοστάσιο  Jabil.

Τον Μάιο του 2012, η ​​Gradiente επέστρεψε στην αγορά με το λανσάρισμα ενός tablet.

ΑΠΟΦΑΣΗ

H Gradient κέρδισε το δικαίωμα από το INPI της αποκλειστικής χρήσης του σήματος, τον Φεβρουάριο, έτσι η Apple απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το όνομα στη Βραζιλία. Στα τέλη Μαρτίου, οι δύο εταιρείες ζήτησαν την αναστολή της διαδικασίας για 30 ημέρες για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Gradienteέχει καταχωρήσει το εμπορικό σήμα "Gradienete g iphone", το 2000, επτά χρόνια πριν από την έναρξη του iPhone της Apple.

Η Gradiente λοιπόν εξασφάλισε την αποκλειστική ονομασία iPhone στη Βραζιλία δημιουργώντας πονοκέφαλο στην Apple για το μέλλον της στην χώρα.