Η τιμή της μετοχής της Apple ήταν μόλις πάνω από $ 200 στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, όταν ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το iPad.
Οι επενδυτές που αγόρασαν το απόθεμα τότε και το διατήρησαν, θα είχαν σχεδόν διπλασιάσει τα χρήματά τους, πράγμα που συνιστά μια καλύτερη απόδοση από την επένδυση σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ, εκτός της Amazon.

 
Ωστόσο, η πτώση της τιμής της μετοχής της Apple κάτω από $ 400 τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει την απώλεια της δυναμικής. Για πρώτη φορά από την παρουσίαση του iPad, αυτή η άνοιξη δεν έχει δει καμία εντυπωσιακή εκδήλωση της Apple.
 
Από την έναρξη του καταιγισμού των προϊόντων της το περασμένο φθινόπωρο, η οποία αναβάθμισε σχεδόν κάθε συσκευή και έφτασε τη μετοχή στο αποκορύφωμά της με πάνω από $ 700, ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, απολογείται πιο συχνά από ό,τι εισάγει νέες καινοτομίες.
 
Αφού εξέφρασε τη λύπη του για την κακότεχνη έναρξη της εφαρμογής Maps και τις φερόμενες αποτυχίες εξυπηρέτησης πελατών στην Κίνα, ο κ. Cook έχει ακόμη να ζητήσει συγγνώμη από τους μετόχους για τα σχεδόν $ 300 δισ. της αξίας της αγοράς που απωλέσθηκε μετά τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.
 
Έχει, ωστόσο, εκφράσει τη συμπάθειά του. “Ούτε εμένα μου αρέσει,” είπε για την τιμή της μετοχής κατά την ετήσια σύνοδο της Apple το Φεβρουάριο.
 
Κατά τη συνεδρίαση αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Apple ψήφισαν υπέρ του κ. Cook να παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος.
 
Όμως, αναλυτές όπως ο Walter Piecyk της BTIG Research λένε πως αν η Apple δεν παράγει ριζοσπαστικά νέα προϊόντα ή δεν αντιστρέψει την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της εντός έξι μηνών, οι επενδυτές μπορούν να αρχίσουν να γίνονται ανήσυχοι.
 
“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό – είναι μια δραματική αλλαγή,” λέει για την επιβράδυνση των εσόδων.
 
Η επιβράδυνση οφείλεται εν μέρει στο ανοδικό έτος 2012 και το ρυθμό των νέων προϊόντων, τα οποία συσσωρεύονται μαζί προς το τέλος του έτους.
 
Αλλά η Apple δεν έχει ακόμη εισάγει μια νέα κατηγορία συσκευών – όπως μια τηλεόραση, ρολόι ή φθηνότερο smartphone – που θα μπορούσε να υπενθυμίσει στους επενδυτές τις καινοτόμες ικανότητές της. 
 
Οι εικασίες ότι η Apple θα μπορούσε να εισάγει νέες συσκευές πιο συχνά φέτος, επίσης, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, κοστίζοντας στην Apple και την αύξηση των πωλήσεων και το εντυπωσιακό marketing.
 
Το 2012, “τους ανήκε ο κύκλος των ειδήσεων ​​για μεγάλο μέρος του έτους … τόσο πολύ που κάθε φορά που θα γυρνούσες την πλάτη θα υπήρχε κι ένα νέο προϊόν της Apple και θα ήταν απίστευτα εθιστικό,” αναφέρει η Rhoda Alexander, αναλύτρια της IHS iSuppli, ερευνητή αγοράς. “Δεν έχει κανένα νόημα στο μάρκετινγκ να αναβαθμιστούν όλα αυτά κατά την ίδια χρονική στιγμή.”
 
Ωστόσο, η μετάβαση σε έναν πιο συχνό κύκλο ανανέωσης των προϊόντων θα μειώσει την οικονομία κλίμακας της Apple και θα ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους, σε μια εποχή που η δημοτικότητα του φθηνότερου mini iPad της – ίσως αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των iPads που πωλούνται – πλήττει ήδη το συνολικό προφίλ κερδών της Apple.
 
Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές οι ίδιοι παραιτήθηκαν σε μια θλιβερή σειρά αποτελεσμάτων την Τρίτη. Ο ίδιος ο προσανατολισμός της Apple υποδεικνύει ότι τα τριμηνιαία κέρδη θα μειωθούν, από έτος σε έτος, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Αφού υπήρξαν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κατευθυντήριες γραμμές τους τον Ιανουάριο, άλλη μια αδύναμη προοπτική τριμήνου της Apple τον Ιούνιο θα μπορούσε να ρίξει την τιμή της μετοχής ακόμη περισσότερο.
 
“Ο Tim Cook ειδικότερα και η Apple εν γένει δεν έχουν δώσει ποτέ την εντύπωση ότι είναι μια εταιρεία που κάνει πολλή προσπάθεια για να εξομαλύνει τα τρίμηνα,” αναφέρει ο Benedict Evans της Enders Analysis. “Δεν νομίζω ότι πρόκειται να διαχειριστούν τον κύκλο των προϊόντων προκειμένου να επιτύχουν μια ομαλή ροή οικονομικών μεγεθών στην Wall Street.”
 
Παρά το γεγονός ότι το iPhone εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά κινητών των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη δημοτικότητα των παλαιότερων μοντέλων smartphone της Apple και το χαμηλό μερίδιο αγοράς της σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχει κάνει τους αναλυτές να αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα.
 
Σε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Barclays περιέκοψαν τις προβλέψεις κερδών τους για το 2014 κατά ένα πέμπτο, από 48.92 έως 39,35 δολάρια. Η Barclays προβλέπει τώρα ότι οι πωλήσεις iPhone ανά μονάδα θα αυξηθούν μόνο κατά 4 % κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους της Apple, σε 133,4 εκατ. συσκευές. Η συνολική αύξηση των εσόδων 7 % σε $ 168,03 δις, κατά το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο, θα επιβραδυνθεί στο 2 % το 2014 και 4% το 2015, προβλέπει η Barclays.
 
Μερικοί λένε ότι ο κ. Cook είναι απλώς το θύμα της επιτυχίας της Apple.
 
“Είναι δύσκολο να επικρίνουν τον Tim Cook για το γεγονός ότι από ένα τέτοιο τεράστιο μερίδιο της αγοράς δεν μπορούμε να πάρουμε πολλά περισσότερα,” λέει ο κ. Evans για την επιβράδυνση.
 
Παρ 'όλα αυτά, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα μια κρίσιμη καμπή, διαφορετική από οποιαδήποτε τα τελευταία τρία χρόνια.
 
“Η πρόκληση είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να φτάσουμε σε ένα ανώτατο όριο ανάπτυξης για το iPhone στο εγγύς μέλλον,” αναφέρει ο κ. Evans. “Εν τω μεταξύ, δεν έχουμε ιδέα για το πόσο μεγάλη είναι η αγορά των tablets…. Υπάρχει ένας πραγματικός και ορατός κίνδυνος ότι αυτό είναι τόσο καλό όσο και η Apple.”
 
Τους επόμενους έξι μήνες θα δούμε μια κρίσιμη δοκιμασία όταν η Apple αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ένα νέο, χαμηλού κόστους iPhone που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις αναδυόμενες αγορές και να επανακτήσει μερίδιο της αγοράς – αλλά ίσως στο κόστος που επιτρέπουν τα περιθώρια και η επωνυμία της. Το πώς ο κ. Cook θα χειριστεί τη μετάβαση θα είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχολογία των μετόχων.
 
“Οι επενδυτές θα τους δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας για το επόμενο τρίμηνο περίπου,” λέει ο κ. Piecyk. “Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα ανακοινώσει κάποια προϊόντα από τώρα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου. Αλλά αν δεν το κάνουν και δεν κάνουν προφανή πράγματα για να αυξηθούν τα έσοδα και τα κέρδη, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να διερωτώνται αν αυτή είναι η σωστή ομάδα διαχείρισης.”