Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβαση της Κύπρου, που θα τεθούν σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκτάκτως στις 10 το πρωί για συζήτηση των δύο εγγράφων, τα οποία, αν εγκριθούν, θα ανοίξουν την πόρτα για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ, μεταδίδει το SigmaLive.

Όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά. 

Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, σύνολο 28 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, θα ταχθούν αρνητικά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τείνει να διαμορφωθεί μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία, της οποίας την πλάστιγγα θα κρίνει η ψήφος του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δημοσίως κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συλλούρης φέρεται να κλίνει προς θετική ψήφο, η οποία θα προσφέρει στην Κυβέρνηση την πλειοψηφία των 29 θετικών ψήφων, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση του μνημονίου.

Σύμφωνα με το κυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, χθες ήταν έντοντες οι διεργασίες τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και σε επίπεδο Βουλής, στις Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών της οποίας βρέθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών. Χάρης Γεωργιάδης και Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσαν το Κοινοβούλιο να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση. Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως το κόμμα την καταψηφίσει, ενώ κατέθεσε πρόταση για αναζήτηση λύσης του οικονομικού προβλήματος της χώρας έξω από το ευρώ. Απόφαση καταψήφισης του μνημονίου έλαβε σε μαραθώνια χθεσινή της συνεδρία και η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο αποφάσισε την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Ένα "όχι" σήμερα στη Βουλή θα συνιστά καταστροφή για τον τόπο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα, υπέδειξε, ότι κάθε βουλευτής πρέπει να έχει επίγνωση πως σήμερα αναμετράται με την ιστορία του τόπου.

Μέχρι στιγμής η κυπριακή δανειακή σύμβαση εξασφάλισε το πράσινο φως από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

 

Πηγή:www.capital.gr