ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ

Ωστόσο η  ετήσια έκθεση της αμερικανικής επιτροπής εκφράζει  την πεποίθηση ότι η Τουρκία κινείται προς μια θετική κατεύθυνση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες τονίζοντας όμως  ότι καμιά θρησκευτική κοινότητα(μειονότητα) δεν απολαμβάνει πλήρες νομικό καθεστώς ελευθερίας τέλεσης των θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων τους  όπως θα έπρεπε με βάση τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Γεγονός που σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία στο το διατηρούν χώρους λατρείας, να εκπαιδεύουν κληρικούς και να παρέχουν πλήρη θρησκευτική εκπαίδευση. Επίσης η έκθεση επισημαίνει την ανησυχία της για ζητήματα που περιλαμβάνουν κοινωνικές διακρίσεις και κατά (ορισμένες συγκεκριμένες ) περιπτώσεις άσκηση βίας εναντίον θρησκευτικών κοινοτήτων. Επισημαίνεται επίσης  ο έντονος  αντισημιτισμός  στην τουρκική κοινωνία και στα ΜΜΕ. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Βόρεια Κύπρο με τις ανάλογες παραβιάσεις και εκεί.

Από την έκθεση προκύπτει με βάση τα στοιχεία ότι στην Κωνσταντινούπολη η Ελληνική μειονότητα μετρά μόλις 1700 μέλη και διαρκώς συρρικνώνεται με την τακτική της Τουρκίας να μην επιτρέπει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπόθεση για την οποία κάνει ιδιαίτερη μνεία.  Αναφορικά με τις υπόλοιπες  θρησκευτικές  δίνει  πλήρη αριθμητικά στοιχεία ως προς το πόσα άτομα από την κάθε θρησκευτική κοινότητα εγκαταβιούν στην Τουρκία παραθέτοντας συγκεκριμένα δεδομένα, σχετικά με την θρησκευτική πληθυσμιακή σύνθεση περιλαμβάνει: 65,000 Αρμένιους ορθόδοξους, 23,000 Ιουδαίους, 15,000 σύριους ορθόδοξους, 10,000 bahais, 5,000 Yezidis; 3,300 μάρτυρες του Ιεχωβά, 3,000 χριστιανοί προτεστάντες, 1,700 έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί, επίσης λίγοι γεωργιανοί ορθόδοξοι, βούλβαροι ορθόδοξοι, Μαρωνίτες, Χαλδαίοι, Νεστοριανοί Ασσύριοι, και Ρωμαιοκαθολικοί.       

Ειδικότερα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «η USCIRF θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και συνεχίζει να συστήνει στις αμερικανική κυβέρνηση να ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να δώσει τέλος στην μακρόχρονη άρνησή της για πλήρη νομική αναγνώριση των θρησκευτικών κοινοτήτων και να επιτρέψει στις θρησκευτικές μειονότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της θεολογικής σχολής της Χάλκης, και της επιστροφής ολόκληρης της περιοχής που ανήκει στο ορθόδοξο συριακό μοναστήρι του MorGabriel".

Αναφορικά με την Βόρεια Κύπρο, οι ΗΠΑ οφείλουν να παροτρύνουν την Τουρκία και τις Αρχές της Βορείου Κύπρου να τερματίσουν όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση, χρήση και αποκατάσταση των εκκλησιών και των κοιμητηρίων για τις θρησκευτικές μειονότητες".

Τέσσερα μέλη της αμερικανικής επιτροπής, οι Elliott Abrams, RobertP. George,  MaryAnnGlendon, και  M. ZuhdiJasser εξέφρασαν την διαφωνία τους, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

1-Τρία χρόνια μετά την κατάταξη στη λίστα παρακολούθησης της USCIRF, χωρίς σημαντική βελτίωση, η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως "χώρα ειδικού ενδιαφέροντος" (country of particular concern-CPC) στην έκθεση του της επιτροπής του 2012. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός υποστηρίχτηκε από ευρήματα "συστηματικών και κατάφορων περιορισμών της θρησκευτικής ελευθερίας ή πίστης που επηρεάζουν όλες της θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία, και ειδικότερα απειλούν τις μη-μουσουλμανικές κοινότητες στην χώρα" ενώ υπήρχαν και αρκετές συγκεκριμένες συστάσεις. Φέτος, με αμελητέα μεταβολή στις συνθήκες που ανέφεραν οι προηγούμενες εκθέσεις και με στις συστάσεις τις επιτροπής να μην δίνεται καμία σημασία η USCIRF προώθησε την Τουρκία στο καθεστώς της χώρας που απλώς παρακολουθείται.

 

2-Αν και η κατάταξη της Τουρκίας ως "χώρα ειδικού ενδιαφέροντος" (country of particular concern-CPC) από μια εσωτερικά διαιρεμένη Επιτροπή το 2012, ήταν κατανοητή μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία, πιστεύουμε ότι ήταν λάθος να ενταχθεί η Τουρκία μεταξύ των χειρότερων χωρών του πλανήτη που παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Ωστόσο η φετινή κατάταξη είναι πάλι λάθος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έπρεπε να συνεχίσει να είναι στην "λίστα παρακολούθησης", και ως εκ τούτου διαφωνούμε με την έκθεση του 2013.

3-Από την στιγμή που η έκθεση του 2013 δεν σημειώνει βελτιώσεις στις συνθήκες που οδήγησαν στο να τοποθετηθεί η Τουρκία στην λίστα των χωρών παρακολούθησης το 2009-2010 και 2011, και ως "χώρα ειδικού ενδιαφέροντος" το 2012, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η Τουρκία ¨κινείται προς θετική κατεύθυνση".  Στην πραγματικότητα, η έκθεση σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα μόνιμων παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και στο βόρειο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου.       

Στην έκθεση επίσης αναφέρονται τα ακόλουθα σημαντικά συμπεράσματα:

       *Η τουρκική κυβέρνηση, στο όνομα της εκκοσμίκευσης, συνεχίζει να επιβάλει επαχθείς κανονισμούς και να αρνείται πλήρη νομική αναγνώριση στις θρησκευτικές μειονότητες. Αυτοί οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών που αρνούνται στις μη-μουσουλμανικές κοινότητες το δικαίωμα να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους, να παρέχουν θρησκευτική εκπαίδευση και να έχουν στην κατοχή τους και να διατηρούν τόπους λατρείας, απειλούν την επιβίωση των μειονοτήτων-θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία.

       *Επίσης η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει σημαντικά τις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων που δεν ανήκουν στην σουνίτικη πλειοψηφία. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του 2013 η τουρκική Diyanet (υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων) ελέγχει στενά όλα τα τζαμιά της σουνίτικης πλειοψηφίας και δεν αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη άλλης μουσουλμανικής θρησκευτικής έκφρασης πέρα από αυτή που στηρίζει το τουρκικό κράτος. Αυτή η σοβαρή άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας εξετάζεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

        *Ο αυστηρός έλεγχος της θρησκείας σε δημόσιους χώρους από την τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει την θρησκευτική ελευθερία και την θρησκευτική έκφραση, ειδικά για τις μη-μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες

      *Κοινωνικές διακρίσεις και σποραδική βία εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Όπως καταγράφεται στην έκθεση του 2013, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί παρά έχει βελτιωθεί συγκριτικά με πέρυσι, με μια σταθερή αύξηση του αντισημιτισμού. Επιπλέον, πρόσφατα τα σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού που εξίσωνε τον σημιτισμό με τον φασισμό, την επονομαζόμενη ισλαμοφοβία, και τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας έχουν εγείρει ερωτηματικά για επίσημη κύρωση ή ενθάρρυνση για την σύγχρονη μορφή του αντισημιτισμού.

       *Υπό την τουρκική κατοχή, σχεδόν κάθε ίχνος της πάλαι ποτέ ακμάζουσας χριστιανικής κοινότητας  στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει εξαλειφθεί. Οι ελεγχόμενοι από την Τουρκία τοπικοί αξιωματούχοι επιβάλλουν κανονισμούς που συνεχίζουν να περιορίζουν τις θρησκευτικές δραστηριότητες των λίγων μη-μουσουλμάνων που ζουν ακόμα στα βόρεια του νησιού, καθώς επίσης περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση σε χώρους λατρείας σε χριστιανούς που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στα βόρεια, οι οποίοι τώρα ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2010 το ψήφισμα 1631 της Βουλής κάλεσε την Επιτροπή USCIRFνα "ερευνήσει και να προχωρήσει σε συστάσεις για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στις περιοχές του βόρειου τμήματος της Κύπρου που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό". Το 2012, η USCIRFκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση ναι τις ελεγχόμενες από την Τουρκία αρχές στο βόρειο μέρος της Κύπρου να σταματήσουν όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση, χρήση, και αποκατάσταση των χώρων λατρείας και των κοιμητηρίων για τις θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και να σταματήσει την συνεχιζόμενη βεβήλωση των θρησκευτικών τοποθεσιών

4-Για αυτούς του λόγους, θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει επιδείξει σχεδόν καμιά βελτίωση στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας καθόλη την περσινή χρονιά, ώστε να δικαιολογείται η προώθησή της στο καθεστώς της χώρας που απλώς παρακολουθείται. Καταγγέλλουμε επίσης την μελετημένη περιφρόνησή της στις συστάσεις που έκανε η USCIRF τα δυο προηγούμενα χρόνια. Μερικά θετικά βήματα εδώ και εκεί, και μερικές αόριστες υποσχέσεις δεν αρκούν

Επίσης τα μέλη της επιτροπής William J Shaw και Azizah Al-Hibri διαφωνούν με το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται το βόρειο κομμάτι της Κύπρου στην έκθεση για την Τουρκία.

Σημειώνουν τα εξής:

«Διαφωνούμε έντονα με το γεγονός ότι περιλαμβάνεται η Βόρεια Κύπρος στο κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά την Τουρκία. Η Βόρεια Κύπρος δεν είναι επίσημο εδαφικό ή κυβερνητικό τμήμα της Τουρκίας.    

Επίσης, αντιτιθέμεθα έντονα στην εξέταση των ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας σε μόνο ένα μέρος του νησιού -Βόρεια Κύπρος- όταν υπάρχει ξεκάθαρη ιστορική συνάφεια με τις συνθήκες της θρησκευτικής ελευθερίας στο νότιο μέρος. Οι ανησυχίες για την θρησκευτικής ελευθερία στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού έχουν τις ρίζες τους περισσότερο στις ιστορικές πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των περιοχών Βορρά και Νότου παρά στις θρησκευτικές εντάσεις μεταξύ των λαών. Τα συμπεράσματα που έχουμε μέσω την απόφασης να εξεταστεί μόνο ένα μέρος των αποδεικτικών στοιχείων, δεν είναι δίκαιη».

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ

Εδώ επί πλέον πληροφορίες για την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ