Εν τω μεταξύ,  και ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για την τύχη της ζωής των δυο  Σύριοων Ορθοδόξων Ιεραρχών είναι όντως συγκλονιστικά (αν πράγματι αληθεύουν και δεν πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών για να πυροδοτήσουν ένταση στην  περιοχή ώστε να ξεφύγει εντελώς ο έλεγχος στο εσωτερικό της Συρίας και αναγκαστικά να εμπλακεί η Τουρκία αντί των ΗΠΑ του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ)   βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη

 η πρωτοβουλία που ανέλαβαν όλοι οι Ορθόδοξοι Μητροπολίτες Αρχιεπίσκοποι και  Επίσκοποι της Βόρειας Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με κοινή  επιστολή τους  που απέστειλαν προς τον JonJerryκαι την οποία αποκάλυψε το GreekAmericanNewsAgency,   καμία υπεύθυνη ενημέρωση για την τύχη της ζωής των δυο Επισκόπων δεν υπάρχει ούτε από το  Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!  Παρόλο που με εντολή του αρμόδιου Υπουργού κ. Αβραμόπουλου και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέβη  για πολύ λίγο (το τρίτο 10ημερο του Απριλίου)  στην περιοχή ο Υφ/Υπουργός Κώστας Τσιάρας  προκειμένου να συμμετάσχει στην μεικτή  ομάδα διπλωματών που συγκροτείται  από το Ισραήλ, την Ρωσία  την Τουρκία, αλλά  και από  την Συρία στην οποία εξακολουθούν να παραβρίσκονται, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για την απελευθέρωση  μέσα στο χάος που επικρατεί στην αλληλοσπαρασσόμενη Συρία.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αντιόχειας και του μέχρι προσφάτως Ελληνοκρατούμενου Πατριαρχείου Αντιοχείας(εξ ου και Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή εκεί)   η Ελλάδα ανέκαθεν είχε και εξακολουθεί να έχει απαράγραπτα  ιστορικά δικαιώματα και προνόμοια  τα οποία εκπηγάζουν απευθείας από τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Ελλάδα δυστυχώς  εδώ και 30 χρόνια κ πλέον  από ανάλογες  συμπεριφορές έχει απεμπολήσει με αποτέλεσμα να  χάσει προς όφελος των Αράβων κάθε ιστορικό δικαίωμα που έχει στην περιοχή …

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αδρανεί ως προς την σοβαρότατη αυτή  υπόθεση,   η Ρωσία και με προσωπική  εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ  Πούτιν η  Ρωσική Εκκλησία  με επικεφαλής τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας έχει  αναλάβει διεθνή δράση έχοντας εξαπολύσει ένα διπλωματικό –και όχι μόνο – μαραθώνιο  διεθνών δράσεων και ενεργειών με πρωτοβουλίες  μυστικές επαφές αλλά και  πιέσεις  προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των δυο επισκόπων.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές που αποκαλύπτει σήμερα το GreekAmericanNewsAgency του Πατριάρχη Κύριλλου προς τον Αμερικανό πρόεδρο barrack Obama  προς τον γενικό γραμματέα των  Ηνωμένων εθνών bunKiMoon προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν και φυσικά προς τους δυο επικεφαλείς της ΣυροΟρθόδοξης Αρχιεπισκοπής του Πατριαρχείου Αντιοχείας   κ.κ. Ιωάννη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο (Ζάκκα) επίσης του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος  ο οποίος βρέθηκε  επίσης στην Κίνα για επίσημες επαφές έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας «για κάθε είδους ενέργεια και ανάληψη πρωτοβουλίας που θα διευκολύνει και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και  ομαλή απεμπλοκή των δυο συρό ορθόδοξων ιεραρχών από τα χέρια των απαγωγέων τους». Η ρωσική πρωτοκαθεδρία στην υπόθεση δεν είναι μια απλής φύσεως εκκλησιαστική δράση αλλά μια συνολικά συντεταγμένη ρωσική πρωτοβουλία όπως ανέφερε στο GreekAmericanNewsAgencyδιπλωμάτης που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα της εκκλησιαστικής διπλωματίας.