Το 2014 θα διεξαχθούν τα επόμενα τεστ αντοχής (stress tests) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). H EBA ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τη νέα σειρά των ελέγχων αντοχής, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ο οποίος θα βοηθήσει «να κατευναστούν οι ανησυχίες για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού [των τραπεζών] λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη».

Η EBA διεξήγαγε τα τελευταία επίσημα τεστ αντοχής των τραπεζών το 2011 αλλά βρέθηκε στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι απέτυχαν να διαγνώσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τράπεζες.

«Μετά τις συστάσεις που κάναμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών εναρμονίστηκαν με αυτά των ανταγωνιστών τους», δήλωσε ο επικεφαλής της EBA, Αντρέα Ενρία.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι διατηρούνται οι ανησυχίες όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και την αυτοσυγκράτηση, δύο ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. «Αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για την αξιοπιστία των επόμενων πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής»,  τόνισε.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν πέρυσι να αναλάβει η ΕΚΤ τον ρόλο της κοινής εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και διαρρηγνύοντας τη σχέση μεταξύ της φερεγγυότητας των τραπεζών και των δημόσιων οικονομικών των χωρών.

Πηγή