Ποιοι είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς που αντικατέστησαν του Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη

 

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τοποθέτησε στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, τους αντεισαγγελείς Εφετών Αθηνών Παν. Αθανασίου και Γαληνό Μπρη.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είχαν παραδώσει όλες τις δικογραφίες που χειρίζονταν και ζήτησαν να μην ανανεωθεί η θητεία τους, ως αρμόδιοι για το οικονομικό έγκλημα.

Οι δύο εισαγγελείς διαβίβασαν από τις 2 Μαΐου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όλους τους φακέλους που χειρίζονταν, θεωρώντας ότι οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται και ταυτίζονται πλήρως με αυτές του εισαγγελέα Διαφθοράς, θέση που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με νόμο και ανέλαβε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Επιπλέον, οι εισαγγελείς, με έγγραφό τους, απάντησαν στο ερώτημα που είχε υποβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν ως οικονομικοί εισαγγελείς.

Ανάμεσα στις δικογραφίες που διαβίβασαν στην Εισαγγελία Εφετών είναι και αυτές που αφορούν τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της ''λίστας Λαγκάρντ'', τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (όδευε προς περάτωση σύντομα), τα CDS και άλλες.

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν υποβάλει παραιτήσεις από τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, προκαλώντας έρευνα του Αρείου Πάγου για όσα κατήγγειλαν. Τότε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τη θητεία τους.

Ποιοι είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

Ο κ. Αθανασίου γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 11 Ιανουαρίου 1985. Ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα ''μαύρα'' ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κ. Μπρης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 25 Μαΐου 1989. Ο επίμαχος εισαγγελικός λειτουργός τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης ''πόθεν έσχες'' του έτους 2010 (χρήση 2009).

Επίσης, ο κ. Μπρης ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη-Θάνου για το ''σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδηση ελέγχου ντόπινγκ'' λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ