Της Δέσποινας Συριοπούλου*

Όταν το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να διαρρεύσει ότι το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον αναβάλλεται(μάλλον όχι για πολύ ίσως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο), οι κραδασμοί που θα ήταν λογικό να δημιουργηθούν επρόκειτο να απορροφηθούν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. Άλλωστε δεν επελέγη τυχαία η στιγμή της διαρροής…  Όσο και αν ελληνικά δημοσιεύματα των προηγούμενων μηνών -ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο τον ελληνικό Τύπο- μιλούσαν με επιμονή για την επικείμενη άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, λειτουργώντας και εν είδη πιέσεων, η πολυπόθητη πρόσκληση εκ μέρους των αμερικανών δεν έφτανε, προκαλώντας μια σχετική νευρικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο. 

 

Από την άλλη, σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, οι διακριτικές πιέσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προς την αμερικανική διοίκηση ήταν συνεχείς σχεδόν από την επομένη της εκλογής Σαμαρά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε».   Το ίδιο διακριτικοί ήταν και οι χειρισμοί τόσο από τον έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον Χρίστο Παναγόπουλο, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του και αντίστοιχα από τον πρώην ΓΓ του ΥΠΕΞ, πρέσβη κ. Κασκαρέλη (ο οποίος παρέδωσε στον κ. Παναγόπουλο στην Ουάσινγκτον).  Ο Φάκελος με τις ενέργειες για την προετοιμασία του ταξιδιού παρόλο που ήταν σχεδόν έτοιμος εδώ και μήνες, τελικά παραδόθηκε στον νέο ΓΓ. πρέσβη Αναστάσιο Μιτσιάλη ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Κασκαρέλη στο ΥΠΕΞ στην θέση του Γ. Γραμματέα του Υπ. Εξ., χωρίς ωστόσο να έχουν καρποφορήσει οι διπλωματικές ενέργειες για την πολυπόθητη χρυσή πρόσκληση.

Χωρίς αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν και οι -επίσης διακριτικές- πιέσεις που ασκήθηκαν από το εβραϊκό λόμπι, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι πρότινος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο παγκόσμιο φόρουμ του AJCστις αρχές Ιουνίου.  Μάλιστα λέγεται ότι για τις ανάγκες αυτού του ταξιδιού συνεστήθη και μια άτυπη ομάδα μεταξύ Ελληνικής καταγωγής και των υπευθύνων της ομάδος προώθησης των ελληνικών και κυπριακών ζητημάτων και γνωστών και διακεκριμένων  στελεχών Ιουδαϊκών οργανώσεων.  Κάτι σαν ένα είδος MiniΕλληνο- Εβραϊκό Lobbyτο οποίο θα προωθεί ζητήματα και των δυο πλευρών στην Ουάσιγκτον στα κέντρα εξουσίας.  Από την μια πλευρά, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής JohnSarbanesκαι από την άλλη γνωστοί εβραίοι από τα πανίσχυρα  AIPACκαι AJCαπό το οποίο ήρθε και η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για να μιλήσει στο forumαπό τις 2 μέχρι τις 4 Ιουνίου. Στο φόρουμ τελικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπροσωπηθεί από τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επίσης διατηρεί άριστες σχέσεις με το εβραϊκό Lobby. 

Αφ' ης στιγμής εξελέγη ο κ. Σαμαράς μέχρι και την 15η Μαΐου που έγινε η διαρροή για την μη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού -και χωρίς να αποκλείεται ότι η πρόσκληση αυτή θα έρθει μέσα στο Φθινόπωρο-, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, όπως οι κ. Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν σταμάτησαν να ενεργούν διακριτικά και προσεχτικά προκειμένου να αποσταλεί από Ουάσιγκτον η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.  Ανάλογες ενέργειες στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με σχετικές πρωτοβουλίες έλαβε και ο καθ' ύλην αρμόδιος ΥΠ. Εξ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος είχε σχετικές συνομιλίες με την Αμερικανική πλευρά κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και πρότινος υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα DanielSmith, ο οποίος -να σημειωθεί- ότι αυτό το διάστημα προετοιμάζει βαλίτσες να επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα παραδίδοντας τον σχετικό εμπιστευτικό φάκελο για το την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στον νέο πρέσβη που αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.  

Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα το περιβάλλον του πρωθυπουργού πέρα από την θεσμική διαδικασία μέσω της διπλωματικής οδού, υπήρξαν επαφές και συναντήσεις τον Μάρτιο(2013) του ιδίου του Πρωθυπουργού αλλά και στενών συνεργατών (Δ. Σταμάτης) με τον Δρ. Σωτήριο Βαχαβιόλο και  πρόεδρο της Νομαρχιακής της ΝΔ στις ΗΠΑ -με εντολή Σαμαρά-  από τον Οκτώβριο του 2011 και επίσης σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές, ο οποίος βρέθηκε στην  Ελλάδα με σκοπό να συζητήσει και το θέμα αυτό. 

 Ο κ. Βαχαβιόλος όμως,  είτε διότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στις ΗΠΑ είναι σε πλήρη αποσύνθεση –σχεδόν δεν λειτουργεί – είτε διότι δεν κατάφερε προσωπικά λόγω άλλων προτεραιοτήτων του (είναι ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιριών στις ΗΠΑ, της MISTRAS) δεν κατάφερε έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα παρά τις όποιες προσπάθειες του.      

Αποτέλεσμα όλου αυτού του παρασκηνίου;  οι αμερικανοί φέρονται να είναι έντονα ενοχλημένοι από την συνεχιζόμενη ασκούμενη πίεση για την αποστολή της πρόσκλησης προς τον έλληνα πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις στενές επαφές που έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς να διατηρεί τόσο με το Βερολίνο, όσο και με την Μόσχα, ιδίως για το θέμα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΣΕΣΦΑ σε εταιρίες Ρωσικών συμφερόντων και μάλιστα με μεγάλες πιθανότητες τελικά η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου να καταλήξουν όντως σε ρώσικους κολοσσούς όπως η GAΖPROM…

Σε μια τέτοια περίπτωση τότε είναι βέβαιο πως οι παραδοσιακά ζεστές ΕλληνοΑμερικανικές σχέσεις εδώ και μια 50ετια θα έχουν περάσει σε μια νέα ψυχρή περίοδο… Με τους παγετώνες να απειλούν να διαταράξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και τον Αντώνη Σαμαρά να έχει επιλέξει να διαβεί ίσως έναν άλλο δεύτερο μακρύ δρόμο μοναχικό,  όχι μόνο από την πρωθυπουργία, αλλά και μακριά από την πολιτική, και ίσως με μια  άλλη καλύτερη τύχη από αυτή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επίσης είχε κάνει μια ανάλογη στρατηγική(βλ. Αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, Βέτο εναντίον των Σκοπίων και Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία)  επιλογή στον λάθος χρόνο όμως. Ίδωμεν. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν τις ΕλληνοΑμερικάνικες σχέσεις οι οποίες επαναπροσδιορίζονται.   

Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτή στις 18-5