ΣΤΗΝ ενέργεια και στη φορολογική πολιτική θα εστιάσει το ενδιαφέρον της η σύνοδος κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες για την τόνωση της ανάπτυξης. Το κλίμα περίγραψε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι στο 1 τρισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες πόρων λόγω της φοροδιαφυγής. Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτουν επίσης ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας έως το 2014. Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με βάση τους συμμετέχοντας στο σύστημα ETS μειώθηκαν κατά 2% το 2012.

Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι οι απώλειες εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης υπολογίζεται στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ποσό διπλάσιο από το δημόσιο έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων πάταξης και αποτελεσματικότερο συντονισμό στις χώρες της Ευρώπης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαπίστωσε την ύπαρξη σημαντικής διαφοράς στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων. Σήμερα στη σύνοδο κορυφής θα κληθούν οι ηγέτες να αναλάβουν πολιτική δέσμευση με όριο την 1η Ιανουαρίου 2015 η ΕΕ να κατοχυρώσει οριστικά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος.

Το θέμα της ολοκλήρωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 θέτουν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λουσίντα Κράιτον και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξαν ότι έως το 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Κράιτον τόνισε τη σημασία των «οικονομικά ανεκτών όρων στην προμήθεια ενέργειας, χωρίς κινδύνους διακοπών και σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας για όλους τους πολίτες της ΕΕ». Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν, προκειμένου η ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και βιώσιμη.

Μείωση κατά 2% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) ανακοίνωσε η Κομισιόν για το 2012. Παράλληλα όμως αυξήθηκε ανησυχητικά και το πλεόνασμα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Η επίτροπος για θέματα Δράσης για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρν, τόνισε ότι τα μεγέθη αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να δράσουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος». To ETS καλύπτει πάνω από 12.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα 27 κράτη – μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. 

πηγή