Του Πέτρου Ασσιώτη, Μέλους Δ.Σ. Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών

Είναι εμφανές ότι, ημερομηνίες που έχουν σχέση με εθνικές τραγωδίες, επιλέγονται πολύ σχολαστικά από τους ξένους μεσολαβητές

Ένας ολόκληρος χρόνος έχει 365 ημέρες, με ημερομηνίες που έχουν ιδιαίτερες αναφορές είτε σε θρησκευτικές γιορτές, τις οποίες ο λαός μας τηρεί με ευλάβεια, είτε σε εθνικές, τις οποίες κρατά στη μνήμη του για να τιμά και να αντλεί διδάγματα. 

Μέσα σε σημαντικές ημερομηνίες, που έχουν σχέση με εθνικά θέματα, γίνεται προσπάθεια από ξένους μεσολαβητές συναινούντων βέβαια και των εκάστοτε κυβερνώντων καθώς και της πολιτικής ηγεσίας, να καθορίζονται συναντήσεις ή εκδηλώσεις μεγάλης σημασίας. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1997, στις 19 Μαΐου, επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη διοργάνωση συναυλίας του Σάκη Ρουβά με τον Τούρκο τραγουδιστή Burat Kud. Δεν έφτανε η σημειολογία της ημερομηνίας, ο χώρος που επιλέγηκε για τη συναυλία βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και φέρει το όνομα Τακσίμ, που στα τουρκικά σημαίνει διχοτόμηση. Εκείνη την ημέρα, πλήθος κόσμου αντέδρασε δυναμικά, τόσο για τη σημειολογία της ημερομηνίας όσο και για τον επιλεγέντα χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια με την Αστυνομία.

Η εθνική γιορτή της 1ης Απριλίου
Από τότε μέχρι πρόσφατα έγιναν διάφορες μικρές εκδηλώσεις δικοινοτικού χαρακτήρα σε ημερομηνίες εθνικής σημασίας. Το αποκορύφωμα, όμως, των προσπαθειών αυτών ξεκίνησε με την άνοδο στον προεδρικό θώκο τού νυν Προέδρου, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Έγινε μία έξυπνη κίνηση για αποκαθήλωση της εθνικής γιορτής της 1ης Απριλίου, ίσως επειδή και στο Σχέδιο Ανάν προβλεπόταν η κατάργηση και η αντικατάστασή της με τη γιορτή της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ. Η 1η Απριλίου 1955 εορταζόταν κάθε χρόνο με λαμπρή τελετή στο στάδιο «Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος», αλλά φέτος κάποια μαγική δύναμη, προερχόμενη ίσως από το γραφείο του κ. Μακάριου Δρουσιώτη στον λόφο του Προεδρικού, έδωσε την εντολή για αποκαθήλωσή της.

Για αποπροσανατολισμό, ανακοινώθηκε η οργάνωση μιας συναυλίας με την αγγλική ονομασία Cyprus Aid, που σκοπός της ήταν η συλλογή τροφίμων. Η συναυλία ήταν άρτια διοργανωμένη με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα, δεν έγινε όμως καμιά αναφορά για τους διοργανωτές, ούτε καν έκκληση για οικονομική κάλυψη του υψηλού της κόστους. Εκείνο, όμως, που είναι αξιοπρόσεκτο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι οι Σύνδεσμοι των πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ δεν έβγαλαν τσιμουδιά διαμαρτυρίας για την κατάργηση της τελετής και αντικατάστασή της με μια συναυλία, όσο καλός και να ήταν ο σκοπός αυτής.

Η συνάντηση στις 29 Μαΐου
Το θέμα της κατοχής της χώρας μας από την Τουρκία έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Ο κυπριακός λαός έχει διδαχθεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στον χειρισμό της με ειρηνικό τρόπο, μέσω συνομιλιών. Αυτές οι συνομιλίες είχαν διακοπεί από την Τουρκία με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τώρα, που έχει τελειώσει η Προεδρία, αλλά ταυτόχρονα ανέλαβε Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. κ. Ντάουνερ προέταξε συνάντηση του Προέδρου με τον κατοχικό ηγέτη για δείπνο με ημερομηνία κλειδί για τη δική μας πλευρά. Αρχικά πρότεινε την 24η Απριλίου, ημέρα της επετείου του δημοψηφίσματος, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε, ίσως φοβούμενος αντιδράσεις για ξεπούλημα επειδή τότε ηγήθηκε της πλατφόρμας του «ναι».

Επανήλθε με νέα πρόταση ο κ. Ντάουνερ, για συνάντηση στις 29 Μαΐου, αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυστυχώς δεν απέρριψε άμεσα, ως όφειλε, υποδεικνύοντας μάλιστα το ακατάλληλό της. Είναι εμφανές ότι ημερομηνίες που έχουν σχέση με εθνικές τραγωδίες επιλέγονται πολύ σχολαστικά από τους ξένους μεσολαβητές. Στόχος τους είναι να περάσουν το μήνυμα ότι είμαστε η αδύνατη πλευρά, τόσο στον καλεσμένο τους όσο και στον κυπριακό λαό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ομάδα Ντάουνερ φέρεται να έχει θέσει σαν νέα ημερομηνία συνάντησης την 30η Μαΐου, λόγω των αντιδράσεων διαφόρων φορέων.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε στα εγχώρια ΜΜΕ αντίγραφο της επιστολής που έχει αποστείλει προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ για τον κ. Ντάουνερ, που προσπαθεί να αλλάξει τον κοινωνικού περιεχομένου χαρακτήρα της συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη, βέβαια χωρίς μνεία για το άτοπο της ημερομηνίας. Βέβαια το γραφείο του Γ.Γ. δηλώνει μέχρι σήμερα άγνοια για λήψη τέτοιας επιστολής. Ίσως ο Πρόεδρος να δεσμεύτηκε να την στείλει;