Του Πανίκου Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα πιο δύσκολα, έχει ακόμη ανηφορικό δρόμο μπροστά της, όμως η Ελλάδα είναι πάντα ένας φιλόξενος τόπος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη σημερινή συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα αξιοποίησης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε τους ομογενείς να επισκεφθούν την Ελλάδα, να βρουν τρόπους να «πατήσουν το ελληνικό χώμα», όπως, είπε, υπογραμμίζοντας ότι με την κα υπουργό είχε μια «πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ουσιαστική συζήτηση».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε:

«Η επίσκεψή μας στην Αμερική και στον Καναδά ξεκίνησε με ουσιαστική και πολύ θερμή επίσκεψη στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος με τη σοφία του, με τη γνώση του, με το πολύ σύγχρονο τρόπο να προσεγγίζει τα θέματα, μάς προσφέρει πάντα τις καλύτερες συμβουλές. Και τον αισθανόμαστε, όχι απλά ένα εξαιρετικό ιεράρχη, αλλά και ένα εξαιρετικό σύμβουλο στην προσπάθεια που κάνουμε ως ελληνική κυβέρνηση, ως Ελλάδα, ως Έλληνες να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας».

Στη συνέχεια, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στην προσπάθεια αυτή, ο Ελληνισμός της Διασποράς, ο Έλληνας και η Ελληνίδα, όπου κι να βρίσκονται, ο Έλληνας και η Ελληνίδα είτε πρώτης ή δεύτερης ή και επόμενης γενιάς είναι για εμάς ο πιο ισχυρός και ο πιο καλός υποστηρικτής. Και στο πλαίσιο αυτό, με πολύ μεγάλη χαρά άκουσα και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο να μας μιλάει με πολύ ζεστασιά για το πως και οι ενορίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα πιο δύσκολα, έχει ακόμη ανηφορικό δρόμο μπροστά της, όμως η Ελλάδα είναι πάντα ένας φιλόξενος τόπος, είναι ένας τόπος με τόσο μεγάλη ιστορία, ένας τόπος όπου έχουν περάσει τόσοι και έχουν ανθίσει τόσοι μεγάλοι πολιτισμοί. Οι Έλληνες έχουν περάσει πολλές φορές από δύσκολες καταστάσεις και έχουνε πάντα βγει νικητές. Αλλά, μη ξεχνάμε ότι σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές, ήμασταν πάντα κοντά στις αρχές και τις αξίες μας και μία από τις πιο βασικές αρχές και αξίες του Ελληνισμού είναι η Ορθοδοξία».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ότι «με πολύ μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερη τιμή υποδεχτήκαμε σήμερα την εξοχοτάτη κα υπουργό Τουρισμού από την Ελλάδα, η οποία όντως είναι μια υπουργός που φέρνει πνοή δημιουργικότητος, πρωτοτυπίας και ρεαλισμού σ’ ένα έργο το οποίο επιτελεί στον τουριστικό τομέα. Η Ελλάδα μας έχει τη θάλασσα, τον ήλιο, τον ουρανό, τη γη, έχει το θησαυρό των αρχαιολογικών χώρων που δεν υπάρχουν αλλού σε τέτοια μορφή και σε τέτοια αφθονία. Όπου σκάψετε στην Ελλάδα, θα βρείτε από κάτω ιστορία. Αλλά, έχει ταυτοχρόνως ένα συνδυασμό προσφέροντας και υψηλό βαθμό εκκλησιαστικής και βυζαντινής ιστορίας, με τους ναούς και τα μοναστήρια. Είναι ένας συνδυασμός σπάνιος, αρχαιολογικών στοιχείων, που πηγαίνουν σε προϊστορικούς χρόνους, περνάνε στους κλασικούς χρόνους, ελληνιστικούς, βυζάντιο, τουρκοκρατία και φθάνουν σήμερα. Είναι ένας πρωτοφανής συνδυασμός».

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Δημήτριος επισήμανε ότι «κατά περίεργη σύμπτωση, αυτός ο τόπος περνάει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Λέω περίεργη διότι είναι αδιανόητο ένας χώρος όπως η Ελλάδα μπορεί να έχει αυτά τα στοιχεία του πόνου και των δυσκολιών που έχει σήμερα. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα περάσουν πολύ γρήγορα. Μπορεί να είναι μια έντονη θύελλα, αλλά η θύελλα περνάει, δεν είναι ποτέ μόνιμο στοιχείο. Και έχουμε μάθει στην Ελλάδα από τέτοια πράγματα».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ ουσιαστική συζήτηση με την κα υπουργό και τους συνεργάτες της, ιδίως για τα θέματα τουρισμού. Είχαμε συζήτηση για το πως μπορεί ο κόσμος γενικότερα, πέρα της Ελλάδος, να χαρεί και να αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο πράγμα που λέγεται Ελλάδα με τον πολιτισμό της, την ιστορία, την ορθοδοξία και την κουλτούρα της. Και ήταν μια συζήτηση πολύ δημιουργική. Η κα υπουργός πραγματικά συνδυάζει ρεαλισμό και πρωτοτυπία. Με το αντικείμενο, με το οποίο ασχολείται, που είναι φοβερά γοητευτικό – ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο αντικείμενο-, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πράγματι όλες τις δυνατότητες και όλα τα δώρα που της έχει δώσει ο Θεός για να βοηθηθεί ο τόπος, διότι ο τόπος μας σήμερα, η Ελλάδα, χρειάζεται πάρα πολύ την ανάπτυξη στο μέγιστο, όχι μόνο από πλευράς μεγέθους, αλλά και ποιότητας. Και έχουμε εγγύηση στο πρόσωπο της κας υπουργού για την προσπάθεια αυτή. Την ευχαριστούμε και τη διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε πάντα εδώ μαζί. Είμαστε στο πλευρό της αγωνιζομένης Ελλάδος με βεβαιότητα».

Στην ερώτηση τι θα έλεγε προς την Ομογένεια ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι «υπάρχει ένα απλό σλόγκαν: Διακοπές στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, ταξιδέψτε στην Ελλάδα, ταξίδια-αστραπή στην Ελλάδα. Βρείτε τρόπο να πατήστε το ελληνικό χώμα, βρείτε τρόπο να κολυμπήστε σε ελληνικά νερά, βρείτε τρόπο να χαρείτε τον ελληνικό ήλιο. Βρείτε λοιπόν κάθε τρόπο και κάθε δυνατότητα να είστε σε επαφή με την πραγματική Ελλάδα».