Η αναλύτρια της  J. P. Morgan asset management πιστεύει πως τα χειρότερα έχουν περάσει για την ευρωζώνη και την εγχώρια οικονομία

Από τον Κωνσταντίνο Mαριόλη

Ως μια από τις παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες χαρακτηρίζει την Ελλάδα η κυρία Maria Paola Toschi, στρατηγική αναλύτρια της J. P. Morgan Asset Management, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει εκπληκτική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η κυρία Toschi εκτιμά ότι η περίπτωση της Κύπρου θα είναι μοναδική, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα θελήσουν να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, αφού τα χειρότερα για την Ευρωζώνη έχουν περάσει.

– Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εισέρχεται στην τελική φάση και λέγεται ότι πολλά ξένα funds βλέπουν ευκαιρία εισόδου. Συμφωνείτε;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό τούς τελευταίους μήνες. Εκτιμώ ότι, αν έρχονται ξένα funds στην Ελλάδα, είναι γιατί και εσείς μπαίνετε σε μια φάση αναδιάρθρωσης και μεγαλύτερης σταθερότητας.

Επίσης, συνήθως οι μεγάλοι επενδυτές «δεσμεύονται» να επενδύσουν σε περιπτώσεις αγορών που βρίσκονται σε φάση βελτίωσης και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα έχει σημειώσει εκπληκτική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και, συνεπώς, θα μπορούσε να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία, δεν ξέρω ειδικά για τις τράπεζες, αλλά σε γενικότερο πλαίσιο η Ελλάδα είναι επενδυτική ευκαιρία.

– Δεν ψάχνουν κεφάλαια, όμως, μόνο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά σχεδόν ολόκληρος ο Νότος. Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το ποιός και πότε θα επενδύσει ξανά στην πληγωμένη περιφέρεια της Ευρωζώνης;

Πιστεύω ότι αυτό έχει ξεκινήσει. Ήδη μεγάλοι επενδυτές επιλέγουν την Ευρώπη, και ειδικότερα την περιφέρεια. Η γερμανική αγορά έχει καταφέρει να τα πάει καλά ακόμα και όταν η κρίση βρισκόταν στο πιο ακραίο της σημείο, ενώ οι αγορές των μεσογειακών χωρών εμφάνιζαν πολύ φτωχές αποδόσεις.

Συνεπώς, σήμερα οι αγορές της περιφέρειας προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες σε σύγκριση με τον πυρήνα της Ευρωζώνης, γιατί οι επενδυτές δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον πυρήνα, σε αντίθεση με αγορές όπως η ελληνική ή η ιταλική. Οι ευκαιρίες, λοιπόν, στην Ευρώπη είναι πολύ περισσότερες στην περιφέρεια, καθώς αυτές ήταν που δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.

– Βλέπετε τιε τράπεζες να δανείζουν ξανά σύντομα;

Πολύ σύντομα μάλλον όχι. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν χρόνο να ανοιχτούν και να εμπιστευτούν ξανά το σύστημα. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία και μόνο αν η οικονομία και η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων σταθεροποιηθεί, οι τράπεζες θα σκεφτούν να δανείσουν εκ νέου την πραγματική οικονομία. Θα γίνει παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη. Ίσως στα τέλη του 2013 δούμε τέτοια σημάδια, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές χρονικό πλαίσιο. Ωστόσο, η σταθεροποίηση των χρηματαγορών και η ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών σταδιακά δημιουργούν εκ νέου εμπιστοσύνη στο σύστημα.

 

Πηγή:www.capital.gr– Πώς επηρεάζει η στροφή από το bail out στο bail in το επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη;

Αναφέρεστε, φυσικά, στην περίπτωση της Κύπρου. Πιστεύω ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν έτυχε της πιο κατάλληλης μεταχείρισης και πολλοί ηγέτες αρχίζουν σήμερα να πιστεύουν ότι δεν ήταν καλή ιδέα η εκ νέου δημιουργία συνθηκών αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Συνεπώς, δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ανάλογων λύσεων. Πιστεύω και ελπίζω η Κύπρος να αποτελέσει μεμονωμένο παράδειγμα. Το ρίσκο, βέβαια, παραμένει και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να σκέφτονται ότι μπορεί να ξανασυμβεί και γι΄ αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον θα είναι πολύ προσεκτικοί στο να δημιουργήσουν ξανά μια επικίνδυνη κατάσταση όπως αυτή του 2012. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ηθικοί λόγοι για ορισμένους, όπως ο διοικητής της ΕΚΤ, που είναι πιο ευαίσθητοι ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις αγορές μια στροφή προς το bail in, το «κούρεμα» δηλαδή των καταθέσεων. Επίσης, τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει.

Γίνονται μικρά βήματα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σταδιακή πρόοδος. Θα πάρει χρόνο να βγούμε από την κατάσταση συναγερμού, αλλά πιθανώς τα χειρότερα έχουν περάσει.

– Πιστεύετε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών θα επηρεαστεί από το ελληνικό πρόβλημα;

Το βασικό χαρακτηριστικό του ιταλικού τραπεζικού συστήματος ήταν ότι δεν έχει εκτεθεί σε κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, ενώ διαθέτει μεγάλη έκθεση στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Άρα, η σχέση μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και της επιτυχίας της νέας «αρχής» της ιταλικής οικονομίας είναι στενή.

Και αυτό γιατί οι ιταλικές τράπεζες έχουν καταγράψει μεγάλες ζημίες και έχουν δει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους να επιδεινώνεται, ωστόσο, σε σχέση με το ιταλικό οικονομικό περιβάλλον και όχι προς διεθνείς επιχειρήσεις. Αν καταφέρει η ιταλική κυβέρνηση την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας, τότε θα πετύχει και την επανεκκίνηση του τραπεζικού κλάδου.

Κατά τη γνώμη μου, ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος είναι σε σχετικά ασφαλή και καλή θέση, γιατί ιστορικά η διαχείριση ήταν επιφυλακτική σε ό,τι αφορά κυρίως τα παράγωγα και την έκθεση σε ξένα κρατικά ομόλογα.

– Η Ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση αργότερα απ΄ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις πολιτικές των τραπεζών;

Δεν είμαι σίγουρη ποια είναι αιτία και ποιο το αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη υποβαθμίστηκαν λόγω των μέτρων λιτότητας και του γεγονότος ότι οι επιπτώσεις των μέτρων υποτιμήθηκαν από πολλούς ηγέτες. Επίσης, οφείλεται στο ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αρχίσει να «τροφοδοτεί» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γι΄ αυτό ο κ. Ντράγκι έχει επισημάνει ότι ο μηχανισμός μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν λειτουργούσε σωστά. Η κρίση χαρακτηρίστηκε στο σύνολό της από τον πολύ στενό δεσμό μεταξύ του κρατικού χρέους και των τραπεζών. Η κατάσταση βελτιώνεται, γιατί το κόστος δανεισμού μειώνεται. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά στην παρούσα φάση: ότι η μείωση του κόστους δανεισμού δημιουργεί ευκαιρία για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για την αλλαγή του παιχνιδιού στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή στις αγορές.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 1ης Ιουνίου

Πηγή:www.capital.gr