Πιέσεις για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέρεται να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αν και το Βερολίνο εκτιμά πως το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία δεν βλέπει λόγο να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα ζητούσε νέο κούρεμα του χρέους και δεν βλέπει την ανάγκη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας βλέπει το «Der Spiegel», που υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» εντός του τρέχοντος έτους.

Το περιοδικό επικαλείται ειδικούς του ΔΝΤ, που υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα βοήθειας.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω άφεση του επίσημου ελληνικού χρέους.

Πρόσφατα, εξάλλου, η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκάλυψε πως o υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Γκίζι: H λιτότητα στην Ελλάδα πλήττει και τη Γερμανία

Στο μεταξύ, δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

«Οι επιβληθείσες κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση περικοπές μισθών και συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεων, δεν ώθησαν μόνο την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και κοινωνικά προβλήματα, αλλά κατέστησαν αδύνατη και την επιστροφή των δανείων στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο Γκρέγκορ Γκίζι, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή καθιστά τώρα αναγκαίο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα κοστίσει στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την επιμονή της στο πρόγραμμα των περικοπών που παρουσιάζεται ως πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η καγκελάριος ρισκάρει «απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων σε βάρος των φορολογούμενων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γερμανός πολιτικός.

Πηγή: Deutsche Welle

σχετικά άρθρα

Spiegel: Πίεση από το Ταμείο για «ψαλίδισμα» του χρέους εντός του