ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ 24ΩΡΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΟΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ" ΕΡΤ,(από την Τρίτη 11 μέχρι και σήμερα 17 Ιουνίου) ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ  ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΦΡΙΚΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΥΤΙ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ… 

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

17 Ιουνίου 2012- 17 Ιουνίου 2013. Η  Ελλάδα, εν αναμονή της πολυθρύλητης  καθοριστικής όπως νομίζουν σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων,    ζει και πάλι σε ρυθμούς εκλογών είτε τις θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε συρθούν προς αυτές με ότι συνεπάγεται το αποτέλεσμα για το πολιτικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον* φαίνεται –φαινομενικά – να στηρίζουν τις επιλογές και τις αποφάσεις του κ. Σαμαρά εν τούτοις την ίδια στιγμή  η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας  άλλα προμηνύει και για άλλα προϊδεάζει… Ωστόσο,  και οι δυο στρατηγικοί εταίροι της Ελλάδος, Γερμανία στην Ευρώπη  και ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί από αυτές έχουν λαμβάνειν μερίδιο εξουσίας και συνδιαχείρισης…   

 Εν τω μεταξύ, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στην συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων της 17ης Ιουνίου 2013,   ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο έντονο παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά 24ωρα και αρκετά πολύ πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο πότε ακριβώς και γιατί ελήφθη η απόφαση που επιτάχυνε τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Ο χρόνος γυρίζει πίσω,  και για την ακρίβεια από την στιγμή που γύρισε ο κύριος Σαμαράς από την περιοδεία του σε Κίνα και Αζερπμπαϊτζάν. Πάμε κάποιους μήνες πριν, σε πολύ κλειστή μυστική σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,   και μόλις διαπιστώθηκε ότι η περιβόητη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ τουλάχιστον επί του παρόντος.

 Η ερμηνεία από τους στενούς  συνεργάτες του{Χ. Λαζαρίδη, Δ. Σταμάτη, Σ. Κεδίκογλου, Δ. Μπούρα,} αυτής της απόφασης της Ουάσιγκτον να μην  προσκαλέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν ο καταλύτης των αποφάσεων. Ήταν αυτό που λέμε ο κύβος είχε ριφθεί…  για την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου και γενικά  «προσωρινή»  έξοδο το χειριστήριο των εξουσιών.  Ο Αντώνης Σαμαράς, είχε επενδύσει πολλά σε αυτή την επίσκεψη και την συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama στον Λευκό Οίκο. Είχε σχεδιαστεί μια μεγάλη επικοινωνιακή τονωτική ένεση. 

Το κυβερνητικό επιτελείο είχε επενδύσει στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ. Ούτε και εδώ υπήρξε θετική εξέλιξη. Από την άλλη οι αντιδράσεις των ΗΠΑ έφταναν διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου για το πάρε δώσε με τον εκλεκτό της GAZPROM (προσωπικό φίλο και συνεργάτη του προέδρου Πούτιν) ενόχλησε σφόδρα την Ουάσιγκτον. Και αυτό το γνώριζε το κλειστό επιτελείο του Πρωθυπουργού.  Όσο για τα δημοσιονομικά και την πορεία της χώρας τα αναλύσαμε ήδη διεξοδικά.    

 Το γιατί έκλεισε ο κ. Σαμαρά την ΕΡΤ ήδη το αναλύσαμε με επιχειρήματα και πληροφορίες με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.  Οι τρεις, Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης παρόλο που δεν θέλουν εκλογές, εν τούτοις  δεν πρόκειται να αποφασίσουν τίποτα επί της ουσίας για το θέμα της ΕΡΤ. Αδιέξοδο. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα εκτός αν επικρατήσει λογική και ψυχραιμία. Σύνεση και νηφαλιότητα.  

Επειδή ωστόσο και οι τρεις γνωρίζουν αναπόφευκτα  τι έρχεται και όχι μόνον ο κ. Αντώνης  Σαμαράς προτιμούν να παραδώσουν την εξουσία ώστε «η καυτή πατάτα» να πέσει στα χέρια του επόμενου. Ο Επόμενος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Καλώς ή κακώς. Το αν θα συγκυβερνήσει ή όχι αυτή είναι άλλη ιστορία. Κυριακή κοντή γιορτή έτσι και αλλιώς.  Έχουν επιλέξει η έκρηξη της βόμβας να σκάσει στα δικά του χέρια! Να υπάρξει σκηνικό διχασμού και εμφύλιου. Ένταση. Διχασμός. Πόλωση. Ακρότητες. 

  Όπως γράψαμε τα πράγματα και οι σχεδιασμοί δεν βγαίνουν.  Οι κύριοι Σαμαρά Βενιζέλος και Κουβέλης  θα πάρουν αποφάσεις «ήξεις αφίξεις»,  «Ναι μεν αλλά…» και κάπως έτσι θα διαπιστωθεί και θα επισφραγιστεί το «μεγάλο ρήγμα» που υπάρχει εδώ και μήνες.  Η ΕΡΤ είναι το πρόσχημα… Όλα είναι προσυμφωνημένα να αλλάξει το σκηνικό και να περάσουν στην επόμενη φάση. Στον προθάλαμο των γεγονότων που θα φέρουν την «νέα μεταπολίτευση»…    

Η κατάσταση (προ) σχεδιασμένα μήνες πριν, από τότε που διαπιστώθηκαν τα οικονομικά και κοινωνικά  αδιέξοδα  αφενός και αφετέρου ότι η Χρυσή Αυγή έχει μια δυναμική που πλέον δεν ελέγχεται και ήδη αποτελεί απειλή για το σύστημα άρα πάμε στην επόμενη φάση. Ποια είναι η επόμενη φάση. Πόλωση. Τεχνητή ή όχι πάντως πόλωση. Εκρηκτικό κλίμα. Πάμε σε λογικές διχασμού. Ο περιβόητος κοινωνικός αυτοματισμός δουλεύει ήδη. Και η κοινωνία παρουσιάζει συμπτώματα κανιβαλισμού. Ο ένας  έναντι του άλλου. Όλοι εναντίον των  άλλων. Κριτήριο το ποιος έχει δουλειά.

Ήδη η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει των ορίων της λογικής. Το πολιτικό σύστημα αρχίζει να περνά την απαγορευμένη κόκκινη γραμμή… Το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε αλυσιδωτές πολιτικές και κομματικές αντιδράσεις. Το ψέμα, η διαβολή και η διαστροφή της αλήθειας και παραποίηση γεγονότων και καταστάσεων είναι πρωτόγνωρη! Απίστευτη.  Η Χώρα ζει μια απίστευτη παράνοια! Οι πολιτικοί όλοι πλην ελαχίστων έχουν κρυφτεί. Κυριαρχεί η λογική μακριά από όλους και όλους και κυρίως από τα φώτα της δημοσιότητας «μυρίζει παντού μπαρούτι» λένε ψιθυριστά μεταξύ τους…  

Η Ελλάδα  ζει μια φοβερή σε προκλητικότητα  και αδιανόητα  μεγάλη υποκρισία που αποκαλύπτει, σε όλο του το μέγεθος και όλο το εύρος της πολιτικής κοινωνικής σήψης και κυρίως πνευματικής απόπτωσης, το διεφθαρμένο οικονομικό, πολιτικό,  εκδοτικό, δημοσιογραφικό  σύστημα. Έρχονται πολλά και σοβαρά γεγονότα με καταιγιστικές εξελίξεις,  όπως αποκαλύψαμε πρώτα από εδώ από αυτό,  από τα λίγα ίσως που υπάρχουν στο διαδίκτυο,   αδέσμευτο και ανεξάρτητο, ελεύθερο βήμα.

 Αναλύσαμε  με σύνεση και νηφαλιότητα πολλά από αυτά που πρόκειται να συμβούν, όταν όλοι άλλοι, ενώ ήξεραν και γνώριζαν τι έρχεται(…) αλλά και το γιατί (έρχεται), εν τούτοις,  δεν μιλούσαν και δεν έγραφαν αυτά για όλα  που συμβαίνουν εδώ και χρόνια, όχι τώρα αλλά χρόνια πριν τα γνώριζαν,  γιατί ήταν «μπουκωμένοι» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- γιατί εγκρίθηκαν παράνομα νέα δάνεια στα μεγάλα γνωστά ιδιωτικά κανάλια και επίσης πληρώθηκαν όσοι δημοσιογράφοι ήταν απλήρωτοι μήνες τώρα.    

   Η χώρα ζει μια μεγάλη παράνοια. Από την μια κανείς δεν θέλει τις εκλογές γιατί το αποτέλεσμα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με την Χρυσή Αυγή να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλα τα κομματικά επιτελεία όλων των κομμάτων!   

 Ένας χρόνος, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012,  και η χώρα ζει πρωτόγνωρα γεγονότα. Η Ελλάδα όπως και τότε γράφαμε στα κείμενα μας (editorial 2012) «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα αντέξει περισσότερο από ένα το πολύ λέγαμε τότε 16 μήνες». Η Ελλάδα  ζει σε ρυθμούς απίστευτων συνεχών  παρανομιών κυβερνώντων και κυβερνωμένων.   

Αυτή την στιγμή έχουν αρχίσει και βγαίνουν πολλά άπλυτα και βρόμικα, πολλών κυρίως δημοσιογράφων και εκδοτών όπως έχουμε ξανά γράψει,  στο φως της δημοσιότητας. Θα δούμε και θα ζήσουμε καταστάσεις αλλοφροσύνης. Κανιβαλισμός. Ο ένας θα τρώει τον άλλο. Όλοι εναντίον όλων. Ο Χατζηνικολάου έκανε μήνυση στον Γιώργο Βλάχο για όσα είπε αλλά δεν τόλμησε να βγει να τον αντιμετωπίσει σε όσα είπε… Το μοναδικό «καλό» είναι ότι επί 200 ώρες και πλέον ζωντανό 24ωρο πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, μετά την «εξαγγελία» από τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, , ακούστηκαν (κατά λάθος βέβαια μη τρελαθούμε κιόλας) και τρομακτικές αλήθειες! Απίστευτα πράγματα και από  πολλούς.  Και τι δεν ακούστηκε; Για τους εργολάβους των μεγάλων έργων και τα 400.000.000 ευρώ και ποιος τα πήρε. Για τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Για την ανακεκφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και ποιος δεν πέρασε από τα πειρατικά τηλεοπτικά studio ? Για τις συναλλαγές και τα δώρα της κυβέρνησης Σαμαρά στους καναλάρχες τον Δεκέμβριο του 2012 χαρίζοντας τα χρέη για τα υπόλοιπα πολλών ετών  που οφείλει δυο 10ετιες τώρα στα ταμεία και σε άλλους κρατικούς φορείς (ΙΚΑ, ταμεία, ασφαλιστικά, κτλ). Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Πάνω από 200.000.000 ευρώ! Χώρια τα άλλα χρέη από τις οφειλές για τις προσωρινές αδειοδοτήσεις. Και άλλα πολλά που αν έχει κρατηθεί σε αρχείο όλο το υλικό που εκπέμπει η πειρατική ΕΡΤ από την Τρίτη 11 Ιουνίου  μέχρι και σήμερα  θα έπρεπε ήδη  να έχει επέμβει ένας εισαγγελέας!  Να ζητηθεί όλο το υλικό και αν επέμβει για όσα έχουν ακουστεί –με στοιχεία παρακαλώ- να απομαγνητοφωνηθεί και να αρχίσουν διώξεις αλλά και έλεγχος παράλληλα με τον  έλεγχο που ασκεί ο εισαγγελέας εναντίον της διαφθοράς!  Ακούστηκαν πολλά και αλήθειες και ψέματα! Αλλά ας μείνουμε στις αλήθειες.   

Αλήθειες που, ενώ όλοι ξέραμε και ξέρανε,  ουδείς όμως  τολμούσε να ξεστομίσει τόσα χρόνια. Αυτά που είπε οργισμένος, θυμωμένος ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλάχος προκάλεσαν τριγμούς με συνέπειες ήταν κοινό μυστικό στα πηγαδάκια πολιτικών και δημοσιογράφων εδώ και τριάντα χρόνια.  Και τι δεν είπε; Για όλους και για όλα! Για το σύστημα (που υπηρέτησε πιστά ο ίδιος επί 20 χρόνια και πλέον). Για τα ιδιωτικά  μαγαζιά στα οποία επίσης εργάστηκε επίσης  το ίδιο διάστημα και αμείφτηκε αρκούντος καλά…  Για τους διαφθαρμένους πολιτικούς και το ανήθικο πολιτικό σύστημα. Για τον Χατζηνικολάου. Για τους πολιτικούς όλων των κομμάτων. Για τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν γίνει στην χώρα και την  κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.  Ο  κομματάρχης-ναι είναι και ιδρυτής ιδιοκτήτης του κόμματος Ελλάδα-  Γιώργος Τράγκας «έμαθε» ποιος θα είναι ο επόμενος  Πρωθυπουργός του το είπε ένα πουλάκι… Οι «δίαυλοι»  και τα παπαγαλάκια  του Δημήτρη Αβραμόπουλου που παίζουν και προβάλλουν  το σενάριο του μεταβατικού πρωθυπουργού ρόλο που ευχαρίστως  θα ήθελε για τον εαυτό του έστω και για το βιογραφικό του… Οι εκδότες ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους. Μετράνε φίλους και εχθρούς. Οι αλλαγές που έρχονται  στα νέο εκδοτικά θα είναι μεγάλες και θα προκαλέσουν σεισμούς. Θα χωριστούν τα τζάκια. Θα καταλάβουν πολεμικά ταμπούρια.       

Από την άλλη  

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ (καναλιών κυρίως) έκαναν προσφυγή εναντίον των απεργιών  που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και εναντίον κάθε άλλης απεργίας στο μέλλον, και εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ!  Ω ποία παράνοια!

Το χειρότερο;  Αυτό το ζήτησαν γνωστοί μεγαλό δημοσιογράφοι για βγουν από το αδιέξοδο αλλά και να μπορούν να εργαστούν «νόμιμα»  αφού η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει διαρκώς απεργίες… Καλύτερα να μην αναφέρουμε ονόματα θα βγουν έτσι και αλλιώς στην φόρα πολύ σύντομα πολλά. Και φυσικά τα ονόματα εκείνων που τώρα συνωστίζονται στον προθάλαμο ή και στα κυβερνητικά γραφεία για δράσουν να αδράξουν την ευκαιρία και  να λάβουν θέσεις θα βγουν στην δημοσιότητα. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι συμβαίνει…   

 Το faceBook και το  Twitterέχει πάρει φωτιά. Απειλές. Εκβιασμοί. Τρομοκρατία.  Διχασμός. Εικόνες εμφυλιοπολεμικές.  Ύβρεις. Αλληλοκατηγορίες. Καρφώματα.

Θα δούμε και θα ζήσουμε παράλογα γεγονότα.  Η ΕΡΤ όπως γράψαμε θα μεταβληθεί σε ένα «νέο πολυτεχνείο». Κόσμος θα μαζευτεί στην Μεσογείων για να περιφρουρήσει την δημοκρατία. Κλούβες και ΜΑΤ θα αντιπαρατεθούν με πολίτες.  Κόσμος στην Βουλή. Κόσμος στο πεζοδρόμιο. Ένταση. Μίση και πάθη θα αντιπαρατεθούν στην λογική.  Η Αριστερά (άκρα και μετριοπαθής) έχει το πάνω χέρι. Ελέγχει όλους τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς.  Όπως πάντα 30 χρόνια τώρα.  Η ένταση θα  οδηγήσει στα άκρα. Στην  πόλωση προσβλέπουν όλοι. Τα τεχνητά διλήμματα που θα μπουν από τους ηγέτες των κομμάτων θα στοχεύσουν στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Θα δούμε και θα ζήσουμε ακρότητες. Από όλες τις πλευρές. Πλιάτσικο σε δημόσιους φορείς.    

Θα στηθεί πάλι ένας νέος μύθος και έτσι θα στηθεί το σκηνικό της νέας μεταπολίτευσης! Θα περάσουμε δια πυρός και σιδήρου.  Η κοινωνία βρίσκεται εν βρασμώ. η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται  εν κινδύνω.  Βράζει ως ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.  Θα δούμε και θα  ζήσουμε στιγμές ιστορικές.    

Θα έρθει η στιγμή που τα ΜΑΤ, με κυβερνητική εντολή  θα αναγκαστούν να εισβάλουν στο κτήριο της ΕΡΤ για να αναλάβει η «μεταβατική διοίκηση».  Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν. Τα υπόλοιπα είναι καλύτερα να μην τα φανταστούμε ευχόμενοι να επικρατήσει σύνεση. Ψυχραιμία. Νηφαλιότητα σε όλες τις πλευρές.

Παρολαυτά-και αυτό κάτι σηματοδοτεί-   τα κομματικά επιτελεία από την Κυριακή 16 Ιουνίου (2013) το βράδυ  έχουν σημάνει γενικό «εκλογικό»  συναγερμό με εντολή «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» με ότι αυτό συνεπάγεται… Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει απόψε(17 Ιουνίου 2013) στην πλατεία συντάγματος και κηρύσσει τον «νέο ανένδοτο!»

    

*Επί τη ευκαιρία, και για να μην μένουν οι εντυπώσεις, η Ουάσιγκτον τουλάχιστον μέχρι την ημέρα  που έγινε η σχετική ερώτηση από τον συνάδελφο Μιχάλη Ιγαντίου στο StateDepartment  δεν είχε-μέχρι εκείνη την ημέρα που έγινε η σχετική ερώτηση-  καμία (μα) καμία  απολύτως ανησυχία για τα διαδραματιζόμενα στην Αθήνα, παρά τα περί του αντιθέτου τα οποία εγράφησαν και αναδημοσιεύθηκαν με απίστευτους διαδικτυακούς ρυθμούς ταχύτητας. Το αντίθετο μάλιστα. Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν κανένα απολύτως ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με σύγκριση πάντα το πρόσφατο μέχρι και επί Κώστα Καραμανλή,  διότι δυστυχώς  «η Ελλάδα έχει επιλέξει τους νέους φίλους της» όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης καριέρας… Επίσης η Αμερικανική πρεσβεία σε σχετικό ερώτημα που ετέθη για τα περί παρεμβάσεως της Αμερικανικής πρεσβείας στο S.Dκαι υπόδειξη να μην απαντάται οποιαδήποτε σχετική ερώτηση. Η απάντηση της Αμερικάνικης  πρεσβείας στην Αθήνα ήταν σαφέστατη. «ισχύει μόνον η δήλωση της εκπροσώπου» αδειάζοντας έτσι και όλα τα περί ανησυχιών και τα περί παρεμβάσεως…