Γράφει ο Στράτος Δουκάκης

Ο υπόλοιπος πολιτισμός μας έχει χαθεί εδώ και χρόνια…

Έχει χαθεί από τότε που αφήσαμε πίσω τις παραδόσεις και την ελληνική παιδεία μας. Από τότε που αφήσαμε τους πολιτικούς να μας κλέψουν τον ιδρώτα της ζωής μας, τα όνειρα μας αλλά και των παιδιών μας και να κυβερνούν με γνώμονα το παραγέμισμα της τσέπης τους.

Αναρωτιέσαι γιατί δε βγήκαν έξω όλοι οι Έλληνες να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα μερικοί να χαίρονται με την απόφαση αυτή; Για ποιό λόγο να διαμαρτυρηθούν; Γνωρίζει η νεολαία μας τι εστί Χατζιδάκις; Χορν ; Μουσικά σύνολα;

Τους μίλησε ποτέ κάποιος για έννοιες λεπτές και πολύτιμες, όπως ομοψυχία και Πατρίδα;

Νομίζεις πως γνωρίζουν τη σύνδεση τους με το παρελθόν που μας άφησε σα κληρονομιά ο Σολωμός, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και ο Καβάφης;

Μιλάς εσύ για πολιτισμό ενώ βλέπεις το 14χρονο παιδί σου να κρύβεται πίσω από ένα tablet, i-phone χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο Σωκράτης , ο Αριστοτέλης κι ο Πλάτωνας και το αφήνεις ανενόχλητο..

Μιλάς εσύ για πολιτισμό που ενώ εδώ και 5 χρόνια δεν έβγαλες κουβέντα για τον άστεγο δίπλα σου, αυτόν που δεν είχε να φάει, αυτόν που δεν είχε να δώσει στην οικογένειά του αυτά που εσύ  θεωρείς αυτονόητα και τα έχεις δεδομένα για τη δικιά σου.
Μιλάς εσύ που για μουσική ακούς καψουροτράγουδα και ανόητα  μπουζούκια..
Μιλάς όταν η έννοια των… “γύρω σου”, είναι ο καφές και η παρέα που σε συνοδεύει στις εξόδους του ή σε συντροφεύει τα βράδια στη βεράντα σου.

Η ΕΡΤ έκλεισε και τώρα βλέπεις απλά το αποτέλεσμα των πράξεων που ανεχτήκαμε όλοι μας τόσα χρόνια..

Γιατί να υπάρχει η ΕΡΤ αφού ο πολιτισμός μας έχει πεθάνει…;
Είναι αναπόφευκτο και πρώτο αποτέλεσμα αυτών που δεν ήθελες να μάθεις ποτέ.

Ελληναρά μου. Δεν είναι τα ψέματα που σου είπαν ή οι αλήθειες που σου έκρυβαν! Είναι που δεν άνοιξες ποτέ τα μάτια για να βλέπεις γύρω σου… είναι που δε ψαχούλεψες ποτέ σου, που δεν αναρωτήθηκες τι είναι άραγε αυτό που σου σερβίρουν.

Βλέπεις πια ολοφάνερα τα σημάδια του βιασμού και ψάχνεις να βρεις τι έγινε. Ψάχνεις να μαζέψεις τα ερείπια σου, όταν ακόμα δεν έχεις καταλάβει πως κάποιοι άνθρωποι που εσύ ανεχόσουν έκαναν τον διπλανό σου να μη μπορεί να ζήσει κόβοντάς του ακόμα και τα 5 με 10 ευρώ.. Ναι και όμως μπορεί να τα χρειάζεται για ένα ψωμί και ένα γάλα παραπάνω, γιατί εσύ ο ίδιος ανέχτηκες να τον βλέπεις σε αυτή τη κατάσταση και να στηρίζεις αυτούς που μας σκοτώνουν…

… και τώρα εσύ ψάχνεις για πολιτισμό ενώ η φράση που κυριαρχεί δίπλα σου είναι “που θα δούμε τον αγώνα απόψε ρε μ@λ@@κ@;;;”

Δεν έσβησε ο πολιτισμός με το κλείσιμο της ΕΡΤ. O πολιτισμός μας έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα από τη στιγμή που κάποιοι επέτρεπαν στον εαυτό τους να αναρριχώνται σαν ερπετά και να ζουν πάνω στις πλάτες των άλλων κι αυτοί οι άλλοι να έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό. Ο πολιτισμός μας έχει σβήσει από τη στιγμή που έχουμε χάσει τα όρια και τη συναίσθηση. Ψηφίζεις ανθρώπους που εκπροσωπούν τη βία, γιατί αφήνεις και σε παραπλανούν δείχνοντας σου το ψεύτικο πρόσωπο τους. Κανένα δεν ακούς.. τίποτα δεν διαβάζεις.. κι αν διαβάζεις τα παίρνεις όλα στο χαβαλέ και δεν γίνονται αυτά.. κι έτσι το φίδι παίρνει μορφή και ξεδιπλώνεται και η χώρα δηλητηριάζεται όλο και πιο πολύ..

Με τα τελευταία γεγονότα προς στιγμήν πίστεψα πως ο κόσμος θα ξεσηκώνονταν… θα έβγαινε από την αδράνεια και θα έβλεπε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο το τέλος μιας πολιτισμικής αξίας, δεν είναι οι 2.500 άνεργοι που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες, δεν είναι μόνο η ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί δημοκρατικά τα θέματα του και να μας παραχωρήσει αυτά που μας δικαιωματικά μας ανήκουν, δεν είναι μόνο η διχόνοια που θέλησαν να μας επιβάλουν για να πάψουμε να βλέπουμε καθαρά ο ένας τον άλλο, δεν είναι η διάρρηξη, το σπάσιμο του κοινωνικού ιστού, είναι η αρχή της σαπίλας που εμείς οι ίδιοι αφήσαμε να απλωθεί σε όλη τη χώρα και τώρα άρχισε να μας παίρνει η μπόχα!

Είναι η συνέπεια των δικών μας λαθών κι επίσης η συνέπεια της καθημερινής κι ασύστολης καταστροφής του πολιτισμού μας.. το χάσιμο των αρχών και αξιών μας..

Σήκω μωρέ και κοίταξε γύρω σου. Δεν βλέπεις ότι σε φιμώνουν, σε αφανίζουν και πως έρχεται η δική σου η σειρά Ελληναρά μου σε αυτό το ντόμινο της καταστροφής;

Ίσως σε συναντήσω κάπου εκεί έξω στο πλήθος των λαθών μας..του ψόφιου πια πολιτισμού μας..

Καληνύχτα ΕΡΤ..
Καληνύχτα Ελλάδα..
Καληνύχτα Πολιτισμέ …

Δύσκολα θα ξημερώσει ημέρα ξανά.

Τα κάναμε σκ@τά!