Πρόσφορο είναι το έδαφος για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και πάλι στην ελληνική αγορά, μετά από 2,5 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αφού η πορεία της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κινείται κοντά στους μνημονιακούς στόχους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο, με μια ελεγχόμενη υπέρβαση ύψους 36 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η δαπάνη του Μαΐου διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τους μνημονιακούς στόχους και αυτό επιτρέπει στους εμπλεκόμενους φορείς να εκτιμούν ότι, μέχρι το τέλος του έτους, ο συνολικός προϋπολογισμός θα κλείσει εντός των 2,44 δισ. ευρώ, που είναι και ο μνημονιακός στόχος.

Μετά λοιπόν από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επαναδιατυπώνουν το αίτημα της εισαγωγής νένων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και μάλιστα, τις προσεχείς εβδομάδες.

Το καλό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και φαρμακοβιομηχανίας δεν αποκλείεται να δώσει τέλος στην αγωνία χιλιάδων ελλήνων ασθενών (που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, το μεταστατικό μελάνωμα, η ηπατίτιδα C, η πνευμονική υπέρταση, η οζώδης σκλήρυνση, η κυστική ίνωση και άλλες σπάνιες ασθένειες) και τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, λόγω μη τιμολόγησής τους.

 

πηγή