Η οκταετής διακυβέρνηση της Αλβανίας από τον Σαλί Μπερίσα τερματίστηκε μετά τις εκλογές της Κυριακής, από τις οποίες εξήλθε θριαμβευτής ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Έντι Ράμα.

Ο Συνασπισμός του οποίου ηγείτο και αποτελούνταν από 37 κόμματα σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φέρεται να εκλέγει 84 βουλευτές (επί συνόλου 140) και να συγκεντρώνει ποσοστό 58%. Ο Συνασπισμός του Σαλί Μπερίσα (αποτελούνταν από 25 κόμματα), συγκέντρωσε περίπου το 39% και εκλέγει τους υπόλοιπους 56 βουλευτές.
«Τραυματισμένη» από την εκλογική διαδικασία βγαίνει η Ελληνική Μειονότητα. Αν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υπήρχαν ως χθες βράδυ, φαινόταν ότι επανεκλέγεται ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, η αποχή στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η συμμετοχή ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 30%, αν και σε ορισμένα χωριά ήταν κάτω και του 10%.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι η συνεχιζόμενη «διολίσθηση» των Βορειοηπειρωτών προς τα μεγάλα Αλβανικά κόμματα: Μεγαλύτερη στην περιοχή Αργυροκάστρου, μικρότερη σε Αγίους Σαράντα και Χιμάρα.
Στα Ελληνικά χωριά του Αργυροκάστρου πρώτο ήλθε το κόμμα του Ιλίρ Μέτα, συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων και εκλέγοντας βουλευτή τον Βαγγέλη Τάβο. Δεύτερο ήλθε το Δημοκρατικό κόμμα με 26%, χωρίς ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας Σπύρος Ξέρας να καταφέρει – με τα ως τώρα δεδομένα – να πετύχει την επανεκλογή του, τρίτο ήλθε το ΚΕΑΔ με 17% και τέταρτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 14%.
Στην περιοχή Αγίων Σαράντα – Δελβίνου – Χιμάρας τα ποσοστά ήταν λίγο καλύτερα για το ΚΕΑΔ, ωστόσο και πάλι υπήρξαν μεγάλες διαρροές προς το «σύμμαχο» σοσιαλιστικό κόμμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη Χιμάρα, το «άντρο» του Ελληνισμού και πατρίδα του προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλη Μπολάνου, το Σοσιαλιστικό κόμμα ήρθε πρώτο με 1700 ψήφους και το ΚΕΑΔ δεύτερο με 900 περίπου!
Το ΜΕGA
To νέο κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας MEGA, όχι μόνο δεν μπόρεσε να εκλέξει βουλευτή, αλλά «πάτωσε», καθώς η συμμετοχή στο Συνασπισμό του Μπερίσα, με δεδομένο και το ρεύμα νίκης της «Αριστερής Συμμαχίας» του Έντι Ράμα, ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην προσέλκυση των Βορειοηπειρωτών. Καλύτερα συγκριτικά ήταν τα αποτελέσματα σε Αγίους Σαράντα- Δέλβινο, σχεδόν ανύπαρκτο στις άλλες εκλογικές περιφέρειες.
Ποιοι εκλέγονται
Στο Αργυρόκαστρο εκλέχτηκαν οι Ελληνικής καταγωγής Αναστάσης Αγγελής (Σοσιαλιστικό), Βαγγέλης Τάβος (Μέτα), ενώ στην Αυλώνα ο Ανδρέας Μάρτος (Σοσιαλιστικό – ενδέχεται να ενταχθεί στο ΚΕΑΔ, από το οποίο προέρχεται). 

 

πηγή