Της Σόνιας Χαϊμαντά

  Οποιο και να είναι τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα, καθαρή και απαλλαγμένη από παλιές αμαρτίες ΕΡΤ, ένα είναι βέβαιο: ότι νέοι και παλιοί εμπλεκόμενοι υπουργοί και βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμούν διακαώς να αποσοβηθεί η κρίση με πρώτο βήμα την πάση θυσία απάλειψη του «μαύρου» από τις οθόνες των τηλεοπτικών συσκευών.

Αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη μη συμμετοχή της κλειστής ΕΡΤ στη δημόσια διαβούλευση για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η κυβέρνηση διαρρέει αρμοδίως ότι «ο νέος φορέας, όπως άλλωστε και η ΕΡΤ, είναι πάροχοι δικτύου εκ του νόμου. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα να χάσουν τη σχετική άδεια».

Ο αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων με τους «ελεύθερους» πλην μη πολιορκημένους εργαζομένους, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Τα κάστανα, λοιπόν, από τη φωτιά καλείται να βγάλει ο νεόκοπος αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, που σήκωσε ήδη τα μανίκια και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων με τους «ελεύθερους» πλην μη πολιορκημένους εργαζομένους (τα ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις αποκλείονται στην παρούσα φάση), προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, κυρίως δε το ραδιομέγαρο.

Ηδη την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, στη δεύτερη κατά σειρά μέσα στην περασμένη εβδομάδα συνάντηση του Π. Καψή με εκπροσώπους των δημοσιογράφων και υπόλοιπων εργαζομένων, δεν κατέστη εφικτό να «γεφυρωθεί» το χάσμα, το οποίο εστιάζεται κυρίως στη λειτουργία και τη μετάβαση στον ενδιάμεσο φορέα, μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχήμα της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να κρίνει αναγκαία την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, για να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια Ραδιοτηλεόραση τόσο για το μεταβατικό όσο και για το τελικό σχήμα και να «κλείδωσε» ήδη το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που οδηγούν στη νέα Ραδιοτηλεόραση, όμως, αν δεν συναινέσουν και οι εργαζόμενοι, δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί την κρίση.

 Ούτε ο ήπιων τόνων και καλός διαπραγματευτής Παντελής Καψής ούτε άλλωστε τα στελέχη που θα κληθούν να βοηθήσουν και γνωρίζουν σε βάθος και… από μέσα το πρόβλημα. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο π. υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, εμπνευστής προ διετίας του σχεδίου διοικητικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΕΡΤ ΑΕ.

Ενώ λοιπόν εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Π. Καψής επιχειρεί με διάλογο και χαμηλούς τόνους να πείσει τους πρώην συναδέλφους του, δημοσιογράφους, αλλά και τους εργαζομένους σε άλλα πόστα, τεχνικούς και διοικητικούς, να φύγουν από την «κατάληψη» της ΕΡΤ και να συναινέσουν στην εφαρμογή του νέου σχεδίου, το οποίο συνιστά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τη βέλτιστη δυνατή προοπτική για το μέλλον τους με αδιαπραγμάτευτο όρο τις αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, και Γ. Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών.

Λάδι στη φωτιά
Ωστόσο, μεταξύ των δύο συναντήσεων που είχε με τους εργαζομένους, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, λάδι στη φωτιά έριξε η αποστολή των ειδοποιητηρίων για καταγγελία των συμβάσεων των εργαζομένων. Ομως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο ξανά τον συνεκτικό της ιστό, που παραλίγο να διαρραγεί καθοριστικά προ δύο εβδομάδων με την πρόσφατη κυβερνητική κρίση.

Επίσης κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μην εκτεθεί σε κανενός είδους κίνδυνο -επικοινωνιακά και πρακτικά- ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ομως τα έγγραφα που εστάλησαν στα σπίτια των εργαζομένων, με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη, άναψαν περαιτέρω τα αίματα, πόσω μάλλον όταν οι νομικοί σύμβουλοι των συνδικαλιστών τα χαρακτήρισαν άκυρα, μια και δεν φέρουν ούτε σφραγίδα ούτε υπογραφή.

Τα έγγραφα τα οποία φέρουν αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία 17 Ιουνίου, όχι όμως και υπογραφές ή σφραγίδα, αναφέρουν ότι η ανώνυμη εταιρεία ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής ο οποίος και ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι «η σύμβαση εργασίας ή έργου σας έχει λυθεί από 11 Ιουνίου του 2013. Με την επιστολή αυτή αποσαφηνίζεται ότι έναντι της νόμιμης αποζημίωσης, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, θα τους καταβληθούν αποδοχές δύο μηνών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μέχρι την παράδοση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή τους και για τα οποία είναι ο καθένας υπεύθυνος, ή στο πλαίσιο των καθηκόντων που απορρέουν από την εκτέλεση της λυθείσας σύμβασης, τον κανονισμό και κάθε σχετική γενική ή ειδική ανάθεση καθηκόντων, εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη και υποχρεούνται στη διαφύλαξή τους.

Αμέσως μετά περί τους 2.000 εργαζόμενους προχώρησαν στην αποστολή εξώδικου, το οποίο επικαλείται την προσφυγή στο ΣτΕ, το άρθρο 15 του Συντάγματος που επιβάλλει την απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη συνυπογραφή της απόφασης κατάργησης της ΕΡΤ από τον τέως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Σε μια σκληρή ανακοίνωση, το Συντονιστικό των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ με τίτλο «Επιτέλους ο Ειδικός Διαχειριστής μίλησε», οι εργαζόμενοι απαντούν στον Γκίκα Μάναλη ότι προστατεύουν την περιουσία της ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή.

Σε ψήφισμά της πάντως η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ομόφωνα επαναβεβαίωσε τη θέση για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και ΚΥΑ που βάζουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τη μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ και την έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων. Δηλώνουν ότι «δεν παραιτούνται της αποστολής τους» και συνεχίζουν με μοναδικό όπλο τη δουλειά τους «κρατώντας την ΕΡΤ ανοιχτή και ζωντανή, με συνεχές ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση».

Τέλος, στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ για την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΤ3 (ΕΡΤ ΑΕ), έκτασης 760.807 τετραγωνικών μέτρων, στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Με διαδικασίες-εξπρές ο νόμος
Μεταβατική φάση 3 μηνών και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μετάδοση δημόσιου σήματος άμεσα, δηλαδή να εκπέμπει και πάλι η δημόσια τηλεόραση και φυσικά να φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες.

Αυτό σημαίνει ότι στις διαπραγματεύσεις μπορεί να δοθεί «εύλογος χρόνος», στη συνέχεια ωστόσο, αν δεν βρεθεί συναινετική λύση, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης του σήματος. Για ένα διάστημα θα υπάρξει ένας ενδιάμεσος φορέας έως ότου προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Το σχετικό νομοσχέδιο για τη «θεσμική συγκρότηση της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», με βάση το σχέδιο της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου, θα κατατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ενδεχομένως το α' 15νθήμερο του Ιουλίου. Η επίβλεψη της οργανωτικής ανασυγκρότησης της νέας Ραδιοτηλεόρασης θα ανατεθεί στα μέλη μιας επιτροπής υψηλού επιπέδου με τη συνδρομή ξένου συμβούλου.

Η μετάβαση
Η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως στόχο να κάνει τη μετάβαση στον νέο φορέα όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τους εργαζομένους. Στο μεσοδιάστημα θα επαναλειτουργήσει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση με περίπου 2.000 εργαζομένους και σε ένα τρίμηνο, περίπου, δηλαδή γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα εκπέμψει με το διαμορφωμένο νέο προγραμματικό προφίλ, κατά βάση ενημερωτικό. Μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθούν, εκτός και αν καταστεί εφικτό να απασχοληθούν στον νέο φορέα.

Ολοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου ως αν εφαρμοζόταν από 1ης Ιανουαρίου 2013, όπως προβλέπει ο νόμος. Στο ενδιάμεσο διάστημα έως τη δημιουργία του νέου φορέα, θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ισχύος δύο μηνών, που θα παραταθούν όσο χρειαστεί και με αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν επηρεάζει καθόλου τα δικαιώματα των εργαζομένων για το επίδομα ανεργίας ούτε δε και τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν ότι θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ. Για την πρόσληψη στον νέο φορέα θα υπάρξει πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από τον νέο φορέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα προβλεφθεί νομοθετικά η αναδρομική ισχύς των κινήτρων που θα προβλέπονται στα πλαίσια της κινητικότητας. Δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβουν αφενός την εκκαθάριση των λογιστηρίων, τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις και αφετέρου την παραλαβή των παγίων κινητών περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.

Δέχονται μόνο λύση ΣτΕ

  • Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σε συνέλευση που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, επαναβεβαίωσαν τη θέση τους ότι μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
  • Θεωρούν ότι το περίγραμμα πρότασης που παρουσίασε ο κ. Καψής στερείται νομικής τεκμηρίωσης. «Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου. Το σημαντικότερο δε, θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια», τονίζουν και προσθέτουν ότι «από την πλευρά τους εφαρμόζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και παράγουν πρόγραμμα ολοκληρωμένο.
  • Επίσης, ανταποκρίνονται με αίσθημα ευθύνης στη σύσταση του ειδικού διαχειριστή για διαφύλαξη των υποδομών της ΕΡΤ, που αποτελούν δημόσια περιουσία. Το όποιο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αρχίζει από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η νομιμότητα», καταλήγουν.