Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, με την εφημερίδα Guardian να βάζει την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία στους στόχους του προγράμματος της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε ένα έγγραφο που έγινε γνωστό από τον πρώην κατάσκοπο αναφέρονται ως "στόχοι" 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική.

Πάντα, σύμφωνα με την Guardian, η παρακολούθηση της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ έφερε την κωδική ονομασία "Πάουελ" και η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας την ονομασία "Κλοντάικ".

Περιγράφονται στο εν λόγω έγγραφο κατασκοπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε κάθε στόχο.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σαν συνέχεια των αντίστοιχων του περιοδικού Spiegel το οποίο διαβεβαίωσε χθες ότι το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA είχε σαν στόχο θεσμούς της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν εξηγήσεις, με την Επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ να τόνιζει με έμφαση ότι οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο και να ζητάει από τις ΗΠΑ να "διαλύσουν γρήγορα αυτές τις υπόνοιες" θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την διατλαντική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών όταν υπάρχει υπόνοια ότι οι εταίροι κάνουν υποκλοπές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι αυτά τα γεγονότα είναι απαράδεκτα και ζήτησε εξηγήσεις από την Αμερική, "το συντομότερο δυνατόν". "Αχαρακτήριστη εχθρική επίθεση", χαρακτήρισε την παρακολούθηση εφόσον αυτή επιβεβαιωθεί η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά.

Σχετικά άρθρα

Guardian: Η ελληνική πρεσβεία και η αποστολή στον ΟΗΕ στόχοι των