Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρναρνίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων τριών δραπετών των φυλακών Τρικάλων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες δεν αποκλείεται να επεκταθούν και προς την Ευρυτανία.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, άνδρες των ΕΚΑΜ -αξιοποιώντας και τις θερμικές κάμερες που έχουν στη διάθεσή τους- περικύκλωσαν στην περιοχή τους δραπέτες.

Ακολούθησε άγρια συμπλοκή με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, «έγινε κυριολεκτικά μάχη», αφού όπως είπαν, «άκουγαν για αρκετά λεπτά της ώρας ριπές αυτομάτων όπλων».

Δύο εκ των δραπετών τραυματίστηκαν θανάσιμα. Πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές καθώς οι αστυνομικοί -όπως δηλώθηκε αρμόδια- «θα περιμένουν την επίσημη ταυτοποίηση των νεκρών».

Νεκροί πάντως φέρονται ο 41χρονος Ζαφέρι Μουρατάι και ο 25χρονος Λίκα Εντισον.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι δεδομένο ότι ο 36χρονος Μαριάν Κόλα, κατάφερε προς το παρόν να διαφύγει. Μαζί του -με βάση τα αποτυπώματα που είχαν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε αγροικία της ορεινής Ναυπακτίας καθώς και σε αυτοκίνητο διαφυγής της συμμορίας- βρίσκονται ο 25χρονος Κλέμεντ Κάλα και ο 27χρονος Ιλίρ Κούπα.

H αστυνομία εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκονταν σε συναγερμό για τον εντοπισμό των εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών.

Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου οι κακοποιοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 37χρονο αστυνομικό Γιώργο Ανδριτσόπουλο, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λειβαδιάς.

Ορισμένοι από αυτούς είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό και στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή η 25χρονη Κατερίνα Ζώγαλη που διέρχονταν με το αυτοκίνητό της.

Επίσης, ένας εκ των δραπετών των φυλακών είχε συμμετοχή και στην ένοπλη ληστεία που έγινε τον Μάιο σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα με λεία που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πρόκειται για τον σκληρό κακοποιό Μαριάν Κόλα, που φέρεται προσωπικά να εμπλέκεται και στη δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια.

O δραπέτης αναγνωρίστηκε τόσο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας -αφού τα πρόσωπα των ληστών δεν ήταν καλυμμένα- όσο και από δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο ταυτοποιήθηκε.

Βαρυποινίτες με ειδικότητα στις ληστείες και χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αφού δεν έχουν διστάσει να πυροβολήσουν, αλλά και να σκοτώσουν στη διάρκεια ληστειών, είναι και οι οκτώ από τους δραπέτες των Τρικάλων: οι υπόλοιποι τρεις με ανάλογο ποινικό παρελθόν, είχαν συλληφθεί λίγες μέρες μετά την απόδραση.

Η οργανωμένη απόπειρα απόδρασης των 11 ατόμων έγινε στις 23 Μαρτίου, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν τότε δύο εξωτερικοί φρουροί, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Οι 11 δραπέτες από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά.

Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Στις έρευνες στη φυλακή μετά την απόδραση, βρέθηκαν η αυτοσχέδια σκάλα που χρησιμοποιήσαν οι δραπέτες -από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια, ξύλα και σχοινι με γάντζους.

Ενα μήνα πριν, στις 24 Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί στις φυλακές Τρικάλων επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο, κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη που κάλυπταν συνεργάτες του, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να δραπετεύσουν τον Μάρτιο.

 

πηγή