Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση του πρώτου Μνημονίου για την παροχή ελλιπών ή λανθασμένων στοιχείων στους δανειστές επέρριψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ντράγκι παραδέχθηκε επίσης ότι διαπράχθηκαν σημαντικά λάθη στην κατάρτιση του πρώτου Μνημονίου και αναγνώρισε ότι έκτοτε η Ελλάδα έχει πετύχει πολύ μεγάλη πρόοδο. Θεωρεί επίσης ως βασικότερο κίνδυνο για την ευρωζώνη «μια παρατεταμένη ύφεση» λόγω της κρίσης.

«Ασφαλώς οι εκθέσεις για τη δομή της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν σωστές. Οι Αρχές εκείνης της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την τρόικα ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενώπιον των ευρωβουλευτών. «Ορισμένες αποφάσεις εκείνης της εποχής είχαν ληφθεί με βάση πληροφορίες που ήταν είτε ελλιπείς είτε λανθασμένες ή παραπλανητικές… Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη… Είναι καλό ότι εντοπίστηκαν ώστε να μην επαναληφθούν», ήταν τα λόγια του Ντράγκι.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε τις δηλώσεις αυτές αναφερόμενος και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι καθυστέρησαν πολύ να προχωρήσουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οπως υποστήριξε, εάν αποφασιζόταν αναδιάρθρωση χρέους εκείνη την εποχή, υπήρχε μεγάλος φόβος μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. «Είναι πιο εύκολο να μιλάμε σήμερα για αναδιάρθρωση» του χρέους, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης έχει μειωθεί, εξήγησε. Από τότε μέχρι σήμερα «η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει εξαιρετική πρόοδο και τους λέμε να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, ιδίως όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».

Ο Ντράγκι προειδοποίησε επίσης ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις» και ότι η οικονομία «είναι ακόμη ασθενής» παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση.
Ο Ντράγκι επανέλαβε επίσης της δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
 
σχετικά άρθρα
 

Ντράγκι: Έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα