Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ «ECONOMIST» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013-2017
Οι ερευνητές του «Economist» εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2014 και ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο ενός Grexit, δηλαδή της εξόδου της χώρας από το ευρώ και η χρεοκοπία, φαίνεται ότι απομακρύνεται χωρίς να αποκλείεται, καθώς δίνουν ποσοστό κινδύνου 30% να συμβεί αυτό εντός της συγκεκριμένης πενταετίας. Κάνουν μνεία για την αποφασιστικότητα που έχουν δείξει οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αφήνουν ανοιχτό το σενάριο εξόδου εάν υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις.

Τα νούμερα για το άμεσο μέλλον θα είναι, σύμφωνα με τον «Economist», χειρότερα από όσο προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, αν και εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2015.

«Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω και δη κατά 5,5% το 2013 και άλλα 2% το 2014» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η δική μας εκτίμηση είναι πιο απαισιόδοξη από ό,τι της ελληνικής κυβέρνησης που βλέπει την ύφεση στο 4,5%». Επιπλέον «πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων (με τους πιστωτές), δεδομένης της κοινωνικής αναταραχής και της πολιτικής αστάθειας».

Ακόμη, στις δυσοίωνες προβλέψεις περιλαμβάνεται εκ νέου μείωση της κατανάλωσης κατά 9% το 2013 και ότι θα υπάρξει μια οριακή ανάκαμψη το 2016/17. Οι επενδύσεις θα μειωθούν επίσης κατά 7,9% το 2013/14 και θα ακολουθήσει μια αναιμική ανάκαμψη μετά από τέσσερα χρόνια.

Μια βελτίωση της τάξης του 3,9% στις εξαγωγές αναμένεται ότι θα επέλθει το διάστημα 2014-2017 με παράλληλη πτώση στις εισαγωγές.

«Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει δύσκολη υπόθεση παρά το PSI του 2012» σημειώνουν οι ερευνητές που αναφέρουν ότι πιστεύουν πως θα ακολουθήσει νέο «κούρεμα».

Αναδιάρθρωση
«Η πρόγνωσή μας είναι ότι πιθανότατα θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην πενταετία, μάλλον ως συνδυασμός ενός κουρέματος χρέους που κρατά ο επίσημος τομέας και μια περαιτέρω μείωση στα επιτόκια» σημειώνουν οι αναλυτές που τονίζουν όμως ότι μια τέτοια λύση είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Υποθέτουμε ότι θα γίνει σε μικρά βήματα και με όρους για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Προβλέπουμε ότι το χρέος θα ανέλθει στο 179% του ΑΕΠ το 2014 και θα πέσει σταδιακά στο 154,8% μέχρι το 2017, με την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη από το 2015, σταδιακό ''κούρεμα'' και επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή».

Σκηνικό πολιτικής αστάθειας
Βλέπει πρόωρες κάλπες μαζί με τις Ευρωεκλογές

Σκηνικό πολιτικής αστάθειας διαπιστώνουν οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit, «με δεδομένη την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας».

Η έκθεση εκτιμά ότι ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πιο «ομοιογενής» και άρα είναι μικρότερες οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική». Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2014, κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις Ευρωεκλογές, ακόμη και μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

«Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα πυροδοτεί την οικονομική ύφεση και την υψηλή ανεργία, οπότε οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στο Kοινοβούλιο -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που στις δημοσκοπήσεις είναι στήθος με στήθος με τη ΝΔ- θα εξακολουθήσουν να καρπώνονται το κοινό αίσθημα κατά της λιτότητας.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τα συμφέροντα που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Οπότε, η εκτίμηση των αναλυτών του «Economist» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές. Θεωρούν, όμως, πολύ πιθανό ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει κυβερνητικούς εταίρους.

ethnos.gr