Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα κατά το 2013 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω παρέμβασής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως είναι «πολύ πιθανό» να μη ληφθούν νέα μέτρα ούτε το 2014, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, και προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να δεσμευθεί για τα έτη 2015 και 2016.

Στρέφοντας το βλέμμα του σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για κίνδυνο δημοσιονομικού κενού εντός του 2013, ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αναφερόμενος μάλιστα στις δυσμενείς προβλέψεις του ΙΟΒΕ για ύφεση της τάξης του 4,8-5% το 2013, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,5%, ο κ. Στουρνάρας έκανε επεσήμανε πως ακόμα κι αν υπάρχει αρνητική απόκλιση αυτό δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κενό.

Ταυτόχρονα, ερωτηθείς για τη «μαύρη τρύπα» των 1,6 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, αυτοί οι κίνδυνοι είναι και «προς τα πάνω και προς τα κάτω», ειδικά δεδομένου του ότι η είσπραξη πολλών φόρων έχει μετατεθεί για το δεύτερο μισό του 2013, ενώ την ίδια στιγμή ο τουρισμός «πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωυπουργό για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν  «κουτσουρεμένη δόση», κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη».