Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία συνιστά στους Βρετανούς που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, να προσέχουν τις τσούχτρες.

Σύμφωνα με την οδηγία, το υπουργείο κάνει λόγο για αύξηση του πληθυσμού τους στις ελληνικές θάλασσες και καλεί τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εκδίδει τέτοιου είδους ταξιδιωτική οδηγία για τις «επικίνδυνες» τσούχτρες, καθώς το υπ. Εξωτερικών έχει επιστήσει την προσοχή των τουριστών για τις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας και για την Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εξωτερικών, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως «έχουμε ειδοποιηθεί για μεγάλο αριθμό μεδουσών στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, ειδικά σε μια σειρά από βασικούς προορισμούς διακοπών για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου. Για αυτό έχουμε εκδώσει και μια σειρά οδηγιών για μεσογειακές χώρες».

Ωστόσο ο συντονιστής του έργου του μεσογειακού προγράμματος «JellyRisk» επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς -όπως είπε- «όπως σε οποιαδήποτε άλλο ωκεανό ή θάλασσα στον κόσμο, μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα. Στην περιοχή της Μεσογείου είμαστε τυχεροί καθώς δεν υπάρχουν θανατηφόρες μέδουσες»

Το πρόγραμμα «JellyRisk»

Το πρόγραμμα «JellyRisk» συστάθηκε επειδή υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του πληθυσμού των τσουχτρών στην αλιεία και τον τουρισμό στη Μεσόγειο. Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τη λέξη jellyfish, που σημαίνει μέδουσα ή τσούχτρα.

Το μέλος του προγράμματος, καθηγητής βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο στη νότια Ιταλία, Πιραίνο, δήλωσε ότι το «JellyRisk» ζητά από τουρίστες, ψαράδες, ναυτικούς και όλους όσοι βρίσκονται στη θάλασσα να στέλνουν αναφορές μέσω των κινητών τους (ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο) για ύπαρξη μεδουσών στην περιοχή τους. Με τη σειρά του το πρόγραμμα στέλνει και σε αυτούς πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη μεδουσών στις θάλασσες.

Ο Πιραίνο είπε στο BBC πως η ομάδα του «JellyRisk» θα εγκαταστήσει ειδικά δίχτυα σε δημοφιλής παραλίες, με στόχο να εγκλωβίζονται εκεί οι μέδουσες.

«Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε μία και μοναδική αιτία για την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών και αυτές οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές από τόπο σε τόπο», είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μια αυξημένη αφθονία, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας».

Τέλος σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμα ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού τους είναι η υπεραλίευση.

 

πηγή