Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει την απόφαση του υπουργείου εσωτερικών της Ρώμης βάσει της οποίας απελάθηκαν από την χώρα τον περασμένο Μάιο η σύζυγος και η κόρη του αντιφρονούντα από το Καζακστάν Μουχτάρ Αμπλιαζόφ .

Η επιχείρηση απέλασης είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Μαίου βάσει εντάλματος της Ίντερπολ και με τη συμμετοχή 200 ανδρών των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εν τούτοις, στη συνέχεια κι έπειτα από κινητοποίηση βουλευτών και γερουσιαστών του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», οι ιταλικές αρχές εξακρίβωσαν ότι ο Μουχτάρ Αμπλιαζόφ είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος του Καζακστάν, ότι ζει μόνιμα στο Λονδίνο και πως η γυναίκα και η εξάχρονη κόρη του αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να έχουν σοβαρότατες συνέπειες. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός τύπος εκτιμά την πιθανότητα καταδίκης τους σε διετή φυλάκιση της συζύγου του Καζάκου πολιτικού πρόσφυγα και επισημαίνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο να δοθεί για υιοθεσία η κόρη του.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η υπηρεσία του υπουργείου εσωτερικών της Ρώμης που ασχολήθηκε με την όλη υπόθεση και έλαβε τις σχετικές αποφάσεις δεν ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό Αντζελίνο Αλφάνο, αλλά ούτε και τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα.

Όμως το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο και το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι Νίκι Βέντολα υπογραμμίζουν ότι ο Αλφάνο είναι, ούτως ή άλλως, πολιτικά υπεύθυνος για τους όλους τους τακτικούς χειρισμούς στην υπόθεση και πως θα έπρεπε κατά συνέπεια να υποβάλει παραίτηση.

«Θα πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο οι ιταλικές αρχές έδρασαν με τέτοια ταχύτητα, χωρίς να εξακριβώσουν κατ' αρχάς τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει και γιατί αντιθέτως παρέδωσαν την σύζυγο του Αμπλιαζόφ, 'Αλμα, και την κόρη του, ‘Αλουα, στα χέρια της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Καζακστάν, η οποία προχώρησε σε επαναπατρισμό τους με ειδική πτήση», γράφουν οι πολιτικοί σχολιαστές στην Ρώμη.

Στο μεταξύ, από την βρετανική πρωτεύουσα ο Μουχτάρ Αμπλιαζόφ αξιώνει από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το μέλλον και την ζωή της κόρης του».

Τυπικά, η σύζυγος και η εξάχρονη κόρη του Καζάκου πολιτικού πρόσφυγα μπορούν να επιστρέψουν στην Ρώμη όποτε το επιθυμούν, από την στιγμή που η απέλασή τους έπαψε να ισχύει. Ουσιαστικά όμως, είναι τουλάχιστον απίθανο να τους επιτραπεί από τις αρχές της χώρας τους να μεταβούν και πάλι στο εξωτερικό.

 

πηγή