Του Αλέξανδρου  Μ. Στεφανόπουλου

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί σε Αθήνα (στο Μ. Μαξίμου) και Ουάσιγκτον (στην Ελληνική Πρεσβεία) εν όψει του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου για την –όπως όλα δείχνουν- αναβαθμισμένη επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama αλλά και για τον Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να επανακάμψει στις ΗΠΑ. Μάλλον δριμύτερος και με πολλά και βαρύνουσας σημασίας έγγραφα στις βαλίτσες του λόγω υψηλών επαφών και συναντήσεων που προετοιμάζονται …για τον Σεπτέμβριο όμως.   

Αν και η  τετ α τετ συνάντηση Σαμαρά – Obama  έχει την δική της βαρύτητα και ιστορική σημασία από κάθε άποψη και θα καταχωρηθεί και αυτή  στο βιογραφικό του Α. Σαμαρά αλλά κυρίως στο βιβλίο της ιστορίας των Ελλήνων πρωθυπουργών που έχουν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου,  εν τέλει όμως  το βάρος -και ίσως τα οφέλη ενδεχομένως  και στρατηγικής σημασίας αναλόγως διαχείρισης από τους αρμοδίους –  η Ελλάδα να τα αποκομίσει τον Σεπτέμβριο.  Ναι όλο το βάρος της πολυπόθητης και πολυθρύλητης  πια επίσκεψης  στις ΗΠΑ που διαβάζαμε από την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 –πρόσκληση που ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά και αυτό όχι τυχαία – δείχνει να έχει πέσει στον Σεπτέμβριο του 2013 και όχι στο «πέρασμα» από τον Λευκό Οίκο στις 08. 08. 2013  στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς  όχι απλώς θα παραστεί και θα μιλήσει στην Γ.Σ του ΟΗΕ αλλά θα έχει και μια σειρά σημαντικών  συναντήσεων  με ομολόγους του όπως  ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο οποίος –εκτός απροόπτου – θα παραβρίσκεται και αυτός στην Ν Υ.  Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και δεύτερη ολιγόλεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού  με τον Αμερικανό πρόεδρο στο επίσημο δείπνο  που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στους ηγέτες των κρατών που τιμούν με την παρουσία τους την Γενική Συνέλευση. 

Για τον Σεπτέμβριο επίσης μετατίθεται και η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Νέα Υόρκη με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων όχι   μόνο με παράγοντες της Ομογένειας αλλά και επικοινωνία και ανοιχτή επαφή με τους ομογενείς ίσως και μια ανοιχτή , πέρα από τα καθιερωμένα, συγκέντρωση και ομιλία προς τους ομογενείς.  Ανάλογες κινήσεις και συναντήσεις με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματιών Αμερικανών και ΕλληνοΑμερικανών προετοιμάζεται πάλι για τον Σεπτέμβριο και ίσως –αν όλα πάνε κατ ευχήν όπως χαρακτηριστικά έλεγε υψηλού κύρους πηγή  στον «Α»- να έχουμε και ανακοινώσεις ουσίας για επενδυτικές προσπάθειες στην Ελλάδα. 

Κατά τα άλλα σε  ότι αφορά την επικείμενη επίσημη  συνάντηση της 8ης Αυγούστου στον Λευκό του κ. Σαμαρά με τον B. Obama σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα συζητηθούν : 

–          Τα διμερή στο πλαίσιο της ατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ)  Σκοπιανό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις 

–          Περιφερειακά και διμερή θέματα γεωστρατηγικής σημασίας (ΑΟΖ και ενεργειακά) 

–          Τα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας

–          Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή 

Αν και από τις συνάντηση δεν αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις πέρα από τις γνωστές δηλώσεις υποστήριξης  και συμπάθειας  του Αμερικανού προέδρου προς την Ελλάδα και ειδικά προς  τον δοκιμαζόμενο  Ελληνικό λαό για τις θυσίες που υποβάλλεται, κατά την διάρκεια της σκληρής λιτότητας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού  προγράμματος υποστήριξης , εν τούτοις πηγές λέγανε στον «Α» ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός- παρά τα προκατειλημμένα κακεντρεχή  σχόλια για την επίσκεψη στις αρχές Αυγούστου όπου όλα είναι κλειστά στην Ουάσιγκτον- δεν θα βγει απλά κερδισμένος αλλά και αναβαθμισμένος από αυτή την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.  « μην αποκλείεται το γεγονός να βγουν ειδήσεις που δεν τις περιμένετε» έλεγε η ίδια πηγή που έχει πρόσβαση στο γραφείο του Αμερικανού Προέδρου. Κατά τα άλλα σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις αυτές μάλλον αφού οι αμερικάνοι πήρανε αυτό που θέλανε , στο ζήτημα του φυσικού αερίου, αυτές μάλλον πέρα από την τονωτική ένεση με την συνάντηση δεν αποκλείεται και να αναβαθμισθούν εν όψει εξελίξεων στην περιοχή μας και την ευρύτερη Μέση Ανατολή χωρίς όμως και να προσδιορίζεται αυτός ο ρόλος της Ελλάδος.

Στα ζητήματα Κυπριακού και Σκοπιανού οι θέσεις και των δυο πλευρών είναι πάγιες. Η Ουάσιγκτον παρόλο που διακαώς θέλει τα Σκόπια στο Νάτο εν τούτοις  θα διακηρύξει ότι προϋπόθεση είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ενώ για το Κυπριακό θα ειπωθούν τα ήδη χιλιοειπωμένα.       

Από την πλευρά της η Αθήνα «έχοντας και το συγκριτικό  πλεονέκτημα  πλέον της οριστικής  διευθέτησης και  δρομολόγησης του αγωγού ΤΑΡ  με το αζέρικο αέριο θα επιχειρήσει να αποκομίσει οφέλη μακροχρόνιας σημασίας» αν εν τω μεταξύ έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ο αντίστοιχος φάκελος με το τι μπορεί να ζητήσει η Αθήνα ως αντισταθμιστικά οφέλη μιας και πλέον (προς το παρόν φαίνεται να ) αποκλείστηκε ο ρωσικός παράγων όπως επιθυμούσε διακαώς, και το είχε δείξει εμπράκτως  η Ουάσιγκτον εξ αρχής. 

Η εξέλιξη αυτή, της διευθέτησης του ζητήματος της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ δείχνει όχι απλά  να ξεμπλόκαρε αρκετά τις ήδη από καιρό ψυχρές σχέσεις Αθήνας Ουάσιγκτον εξ ου και σχεδόν αμέσως λίγες ημέρες μετά, και ενώ η Αθήνα είχε σχεδόν πιστέψει ότι η πολυπόθητη χρυσή πρόσκληση για το Λευκό Οίκο δεν θα έρχονταν, ξαφνικά (σχεδόν τους  έπιασε όλους  στο ύπνο) ανακοινώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.  Η Ουάσιγκτον δε, αφού πήρε αυτό που ήθελε –να μην αναμιχθεί ο ρωσικός παράγων στο θέμα του φυσικού αερίου και της διέλευσης του αγωγού –  θέλοντας να αναβαθμίσει την Ελλάδα και το ρόλο της αλλά και να στηρίξει έτι περαιτέρω τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνει εντολή στον Υπ. Οικονομικών  της Jack Lew,   σχεδόν καθ οδόν προς Μόσχα για τους G20 και προς  συνάντηση των ομολόγων του αλλά και με τους παγκόσμιους τραπεζίτες  -όπως πληροφορείται ο «Α»-  δίνει εντολή να κάνει μια στάση στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον ομόλογο του Γιάννη Στουρνάρα.   

Ήδη, το πόσο μεγάλη σημασία έχει για τις ΗΠΑ η εξέλιξη με την διευθέτηση του φυσικού αερίου και την διέλευση του Αζέρικου αγωγού φαίνεται και από  την Τετάρτη(17 Ιουλίου) που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον αναβαθμισμένη σε κάθε επίπεδο   εκδήλωση  με την συμμετοχή της Ελλάδος της Ιταλίας της Αλβανίας και του Αζερμπαϊτζάν  για τα ζητήματα διέλευσης του Αζέρικου αέριου. Εκδήλωση στην   οποία συμμετείχε –και αυτό έχει την σημασία του- όχι μόνον  υψηλόβαθμα στελέχη της BP πέρα από στελέχη της SOCARαλλά και γερουσιαστές και αμερικανοί που παρακολουθούν τα ζητήματα της ενέργειας για λογαριασμό της γερουσίας.