Εκδήλωση-ενημέρωση για τον αγωγό ΤΑΡ πραγματοποιήθηκε χτες (17 Ιουλίου 2013) στο Αμερικανικό Κογκρέσο με κοινή πρωτοβουλία των πρεσβειών της Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας και Αζερμπαϊτζάν και με την συμμετοχή πέρα των αμερικανών βουλευτών, και εκπροσώπων της αζέρικης SOCAR και της Αμερικανικής  BP.

 θέμα της εκδήλωσης  "Ο Νότιος Διάδρομος Αερίου (south Gas Corridor) και ο ρόλος του στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης", ο αντιπρόεδρος της Elshad Nasirov και ο διεθυντής των διεθνών σχέσεων της BP, Greg Saunders μίλησαν στην εκδήλωση παράλληλα με τους πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο project, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του κογκρέσου, ειδικοί αναλυτές αξιωματούχοι από το Department of State και δημοσιογράφοι. 

Ο συντονιστής της εκδήλωσης-ενημέρωσης πρέσβης του Αζερμπαιτζάν Elin Suleymanov μίλησε για τις προοπτικές της απόφασης για τον επονομοαζόμενο "νότιο δράδρομο αερίου" της αζέρικης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πραγματοποίηση του εν λόγω project θα σηματοδοτήσει την δημιουργία μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, καθώς επίσης και θα βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία των χωρών που συμμετέχουν. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Gilbert Galanxhi τόνιζε ότι η απόφαση για τον TAP είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία, χαρακτηρίζοντας την ως μια  πολλά υποσχόμενη στρατηγική απόφαση. 

 

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Washington, Χρίστος Παναγόπουλος χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν ως τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο της Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα, ενώ για τον ΤΑΡ ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η πραγματοποίησή του θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που υποφέρει από την οικονομική κρίση. Τέλος από την πλευρά της Ιταλίας, ο σύμβουλος της Ιταλικής πρεσβείας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Lorenzo Galanti επεσήμανε ότι το project  του TAP που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στα ευρωπαϊκά σύνορα εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας του ΤΑΡ, η Ιταλία θα καταλάβει μια θέση στο ενεργειακό κέντρο. 

Ο αντιπρόεδρος της αζέρικης SOCAR,  Elshad Nasirov από την πλευρά του τόνισε ότι ο TAP είναι μόνο η αρχή και οι συνδετικοί  αγωγοί θα κατασκευαστούν στο μέλλον, με την εμπλοκή (συμμετοχή) των Βαλκανικών κρατών. Ως πρώτο βήμα, ο αντιπρόεδρος της SOCAR τοποθέτησε την κατασκευή του συνδετικού αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και την έναρξη της εκμετάλλευσης άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Ολοκληρώνοντας των κύκλο των ομιλιών, ο διευθυντής των διεθνών σχέσεων της ΒΡ, Greg Saunders αναφέρθηκε στο Αζερμπαϊτζάν ως έναν από τους πιο αξιόπιστους εταίρους στον κόσμο, ανοιχτούς στην συνεργασία. Ο Saunders, χαρακτηρίζοντας ως την "Συμφωνία του Αιώνα", που υπεγράφη, ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο μέρος της ενεργειακής του πολιτικής και το project του ΤΑΡ που αποτελεί το δεύτερο μέρος της πολιτικής του, υπόσχεται τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. 

 

Όλοι οι ομιλητές υπογράμισαν ότι η απόφαση για τον ΤΑΡ αποτελεί ένδειξη της πολιτικής θέλησης και της ηγεσίας της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. 

 

Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι Αμερικανική πλευρά απέφυγε να προσκαλέσει την Τουρκία σε αυτή την εκδήλωση και αυτό ως γεγονός έχει την δική του σημασία.