Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καψή στη Βουλή.

«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της "Αυγής". Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την "Αυγή" στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έσπευσε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος ούτε άδεια σε κανάλι έχει δώσει ποτέ, ούτε σε ραδιόφωνο και έχει την τιμή, με νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι με κυβέρνηση Παπαδήμου να καθιερώνεται νομικά η διάκριση παρόχου περιεχομένου και παρόχου δικτύου.

«Επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου έγινε αυτό και φέρει τη δική μου εισήγηση. Και γι΄αυτό είμαι υπερήφανος και δεν μετέχω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω κανενός συμφέροντα, παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον και μια πραγματικά ισχυρή τηλεόραση, που δεν θα είναι φέουδο κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε και κάποιων συνδικαλιστών που έχουνε μάθει να ζούνε παρασιτικά σε βάρος της», ανέφερε ο κ. Καψής. «Είπατε ότι έχετε πολιτικές διαφορές με τους αντιπάλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβεστε την προσωπικά τους. Φοβάμαι ότι στη δική μου περίπτωση ήταν σκέτα λόγια του αέρα», σημείωσε.

«Κύριε υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άστοχα τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο κ. Καψής: «τα παραδείγματα τα οποία μου θέσατε είναι άστοχα, διότι εσείς δεν αναλάβατε διευθυντής της "Αυγής", δεν αναλάβατε διευθυντής ενός εντύπου ενός κόμματος. Αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ούτε καν διευθυντής της ΕΡΤ, το οποίο θα το θεωρούσα λογικό, αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο να υλοποιήσετε ένα σχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Και είχα την ευγένεια να διακρίνω τις προθέσεις σας από το εξ΄ αντικειμένου ασυμβίβαστο της ανάληψης αυτής της θέσης με την προηγούμενη πορεία που είχατε ως τώρα, κύριε Καψή».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

«Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται», επανήλθε με παρέμβασή του ο κ. Καψής.

πηγή