ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Αλέξανδρο Στεφανόπουλο
Με μια θερμή αποκλειστική δήλωση στο GreekAmericaNewsAgency, λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας πετυχημένος επιχειρηματίας και πρόεδρος της MISTRASGROUP-με 4300 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα- Δρ. Σωτήριος Βαχαβιώλος, μιλά για την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και τις σχετικές προετοιμασίες ενώ απαντά και σε σχετικές ερωτήσεις για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Βαχαβιώλος έμπειρος και πετυχημένος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ δεν δίνει πολλές ελπίδες για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και εξηγεί τις δυσκολίες που υπάρχουν προετοιμάζοντας το έδαφος αλλά και απαντώντας σε ανεύθυνα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα τελευταία με αφορμή την συνάντηση Obama- Σαμαρά. Στην συζήτηση που είχαμε όμως μαζί του, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον το ενδιαφέρον που προκύπτει και έχει μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση –με όσα αποκαλύπτονται και με άλλη παρόμοια συνέντευξη έτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ που δημοσιοποιεί το GreekAmericanNewsAgency- αφήνει με νόημα να διαφανεί μια δυσαρέσκεια αλλά και αιχμές σχετικά με την «συνεργασία» που δεν υπάρχει με το γραφείο του πρωθυπουργού καίτοι όπως σημειώνει «…εμείς έχουμε στείλει τις προτάσεις μας αλλά απάντηση δεν πήραμε… ακόμα». Ο κ. Βαχαβιώλος είναι προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για την θέση του προέδρου της Νομαρχιακής στην οποία εξελέγη τον Οκτώβριο του 2011. Είναι προσωπικός φίλος του έλληνα Πρωθυπουργού και συχνός συνομιλητής του ωστόσο με τα όσα λέει –πάντα ειλικρινής και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους της ομογένειας – μάλλον δεν θα ακουστεί ευχάριστος στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ας δούμε τι ακριβώς μας είπε σε αυτή την σύντομη συνομιλία μας δυο εβδομάδες πριν την άφιξη Σαμαρά και ενώ διαμορφώνεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο αλλά κυρίως τον Σεπτέμβριο που θα πέσει όλο το βάρος.
«Για να δημιουργηθούν δουλειές από αυτό το privateequityfundχρειάζονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια, διότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα έτοιμες εταιρίες, όπως είναι στην Αμερική, όπου ένα privateequityfund θα βάλει χρήματα. Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες εταιρίες. Αν επί παραδείγματι η GeneralElectricάνοιγε ένα εργοστάσιο, ή όπως παλιότερα είχε κάνει η Νισάν, αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίες. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά για μας.
Φυσικά και ο τουρισμός παίζει έναν ρόλο -ελπίζω όλοι να πάμε στην Ελλάδα-, αλλά για να υπάρχει συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας.
-Τι ευθύνεται? και ιδίως με την Ελληνική πρωτοβουλία, που έγιναν πέρυσι οι εξαγγελίες, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει τίποτε…
-Όλοι που είναι σε αυτή την προσπάθεια είναι αγωνιστές. Και ιδίως ο κ. Λιβέρης. Και προσπαθούν. Αλλά αυτές οι δουλειές… Ήταν πιο σημαντικό αυτό που έκανε η HewlettPackardμε την συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα δημιουργήσει αμέσως θέσεις εργασίας. Αν γίνει κάτι στο Ελληνικό, θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας.
Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον δεν είχαμε κοινή αγορά, αλλά ευρωπαϊκή Ένωση, η Siemensπήρε την Izolaκαι την Pitsos. Όταν λοιπόν σημειώνονται τέτοιου είδους αλλαγές, η Siemens πχ δεν θα κάνει άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα, όπως καταλαβαίνει κάποιος, γιατί είναι ευκολότερο γι' αυτούς να κάνουν 1000 ακόμα ψυγεία στο Μόναχο ή στο Ερλανγκεν που έχουν το εργοστάσιό τους. Δεν υπάρχουν πλέον η Izolaκαι η Pitsos που δημιουργούσαν θέσεις εργασίας.
-Ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες έρχεται και ένα βασικό μέλημα του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, όχι μόνο από αμερικανούς αλλά και ελληνοαμερικανούς. Και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε και αυτός προσπάθειες…
-Το λέω πάντα… πρέπει να δημιουργηθούν δουλειές. Και εμείς με την δική μας εταιρία, αν και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, τουλάχιστον απασχολούνται 30 άνθρωποι με mastersκαι phd, άνθρωποι που θα είχαν φύγει από την Ελλάδα, αν δεν τους είχαμε κρατήσει εμείς. Και προσπαθούμε να τους αυξήσουμε. Η κόρη μου που διοικεί την εταιρία μας στην Ελλάδα, έχει βοηθήσει πολλά παιδιά που τα στέλνει στην Γαλλία, Αγγλία ή Γερμανία.
-Τι έχετε να πείτε στον πρωθυπουργό, με όλες σας τις ιδιότητες, του ομογενή, το επιχειρηματία, του προέδρου της νομαρχιακής;
-Θα μιλήσω σαν επιχειρηματίας, που έχω δημιουργήσει την δική μου εταιρία. Για να υπάρξουν σύντομα νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να είναι από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ανοίξουν αμέσως νέες θέσεις εργασίας. Να έχουν παραρτήματα. Μια καλή περίπτωση ήταν αυτό που είπαμε με την HewlettPackard, ή η συμφωνία με τους Κινέζους, περιπτώσεις που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας σήμερα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τράπεζα επενδυτών, αυτό θα πάρει πολύ καιρό. Επίσης ένα άλλο πιο σημαντικό είναι οι εταιρίες και fundsαπό την Αμερική να αγοράσουν μικροπεριοχές και να δημιουργήσουν ξενοδοχεία, όπως έκανε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, όπου μπορούν να προσελκύσουν υψηλής κλάσεως τουρίστες.
-Γίνονται δηλαδή τέτοιες συζητήσεις;
-Δεν γνωρίζω. δεν είμαι αναμεμειγμένος σε αυτά.
-Ο πρωθυπουργός έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο…
-Είναι η χειρότερη εποχή που θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι, γιατί οι περισσότεροι λείπουν.
-Δηλαδή τα περισσότερα θεωρείτε ότι πρέπει να μεταφερθούν στην επίσκεψη του Σεπτεμβρίου;
-Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν τώρα τον Αύγουστο (για την τοπική της ΝΔ) είναι πολύ λίγα.
-Εν όψει της έλευσης του Αν. Σαμαρά τι θα θέλατε να του πείτε;
-Επιμένω να λέω ότι το ζήτημα είναι να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Διότι τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη δεν πηγαίνουν σε αυτό τον σκοπό, αλλά στην αποπληρωμή τόκων και των funds…
-Υπάρχει η άποψη ότι η ομογένεια τις κρίσιμες ώρες βοηθάει…
-Βοηθάει οικονομικώς κατά περίπτωση , αλλά όχι δημιουργώντας εταιρίες, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, με όλα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, της διαφθοράς. Ο αμερικανικός νόμος περί διαφθοράς είναι ένα μεγάλο μαστίγιο για τους επιχειρηματίες. Όλοι προσέχουμε πολύ. Στην Αμερική πας πολύ εύκολα στην φυλακή, αν δωροδοκήσεις κάποιον. και όπως καταλαβαίνεις στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, τι γινόταν; Όλοι ξέρουμε τι γινόταν. Ο πρωθυπουργός έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να αλλάξει την κατάσταση, και ο κ. Παπανδρέου πριν, αλλά αν δεν αλλάξουν πραγματικά αυτά, κανένας επιχειρηματίας δεν θα πάει στην Ελλάδα.
-Εσείς ως Νομαρχιακή, σκέφτεστε να οργανώσετε κάτι στην Νέα Υόρκη για τον Α. Σαμαρά;
-Προσωπικά έχω γράψει στον πρωθυπουργό, αλλά δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη. Δεν ξέρω τίποτε ακόμα. Ελπίζω όμως να μάθω. Ένα σημαντικό -κατά την γνώμη μου- είναι ο κάθε πρωθυπουργός -άσχετα αν θέλουμε ή όχι- πρέπει να πηγαίνει στην καρδιά του ελληνισμού της ΝΥ και αυτό λέγεται Αστόρια. Κάθε πρωθυπουργός πρέπει να πηγαίνει και να μιλάει στον λαό μας. Και το Manhattanείναι καλό αλλά το Manhattan είναι μόνο για γεύματα. Για μια ομιλία προς τους Ομογενείς θα μπορούσε να έχει μεγάλη δύναμη και με πάρα πολύ κόσμο και επίσης σημαντικό θα ήταν ένα γεύμα με επιχειρηματίες ελληνοαμερικανούς και αμιγώς αμερικανούς.
-Όλα αυτά συμφωνείτε να γίνουν και τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο?
-Θα ήθελα και τώρα τον Αύγουστο. Αλλά αυτά τα κανονίζει το επιτελείο του πρωθυπουργού. Αν μας ζητήσουν, εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε.
-Μέχρι τώρα η συνεργασία σας με το γραφείο του πρωθυπουργού πώς είναι;
-δεν μάς έχουν πει τίποτε